Kenyában népbetegség lett a sportfogadás

Sportfogadás, Nairobi
A man walks into a popular sports betting centre in Nairobi's Kawangware suburb, on November 8, 2017. The popularity of football, among other sports betting is fast rising across Kenya and Africa in unprecedented fashion, with a share of the unemployed seeking out the new craze as a substitute for employment aided by the ease of betting on mobile phone applications. / AFP PHOTO / TONY KARUMBA
Vágólapra másolva!
A labdarúgó-világbajnokság igazi kincsesbánya a sportfogadást szervező oldalak számára. Kenyában is egyre többen kapnak rá a fogadásra, annyira, hogy már szinte népbetegségről lehet beszélni. A kenyai kormány dolgozik a szerencsejáték-függőség csökkentésén.
Vágólapra másolva!

A 2018-as labdarúgó-világbajnokság a legtöbb országban felpörgeti a sportfogadások szektorát. Azonban van egy ország, ahol a „tippmixelés" akkora gond, hogy a kormány hatalmas adókat készül kivetni a sportfogadásra.

A BBC arról számolt be, hogy Kenyában a szegény emberek többsége kipróbálja a sportfogadást, sőt ott komoly vagyonokat veszít.

Egy 2016-os tanulmány szerint

a kenyai egyetemi hallgatók 78 százalékának vannak szerencsejátékkal kapcsolatos problémái,

jelentős részük sportfogadó.

Ez azt is jelenti, hogy Fekete-Afrikában Kenyában található a legtöbb 18-35 év közötti szerencsejáték-függő ember.

Kenyai mobilfizetési rendszer Forrás: AFP/Tony Karumba

A cikkben megszólal egy kenyai férfi, aki elmondása szerint naponta 3000 kenyai shillinget (8400 forintot) keres sofőrként.

Hetente ebből 1500 (4200 forintot) shillinget el is játszik.

A férfi – akárcsak emberek tízezrei az országban – két okból csinálja ezt. Könnyű „munkával" akar pénzt keresni, vagy legalább vissza akarja nyerni eddigi veszteségét.

Volt olyan egyetemista, aki felakasztotta magát, mert 790 dollárt (225 ezer forintot) bukott egy fogadással.

A helyzetet bonyolítja, hogy Kenyában nagyon sok helyen lehet illegális fogadásokat kötni, ráadásul a törvény azt sem tiltja, hogy kiskorúak fogadjanak.

Kenyai emberek egy sportfogadó irodában Forrás: AFP/Tony Karumba

Egy ideig úgy tűnt, hogy a fogadási mánia alábbhagy az országban, de az internetkávézók, az internettel rendelkező okostelefonok és a fogadóirodák új lendületet adtak a szektornak.

Kenya az afrikai kontinens harmadik legnagyobb szerencsejáték piaca Nigéria és a Dél-Afrikai Köztársaság után.

Az országos szerencsejáték-felügyelet közleménye szerint a 2016/17-es évben összesen bruttó 198 millió dollár volt a szektor bevétele, ami az egészségügyre szánt éves büdzsé felével egyenlő.

A jelenség visszaszorításán dolgozik a kenyai kormány. Ezt két lépésben próbálja elérni a hatóság. Januárban ugyan bevezettek a szerencsejáték szervező cégekre

a 35 százalékos különadót,

de ez nem volt elég.

Emiatt a nyereményeket is megsarcolná az állam, de az is felmerült, hogy 35 százalékról 50 százalékra emeli a különadót.