Helyes döntés volt a devizahitelek forintosítása, és új pénzünk is lehet

VARGA Mihály
Budapest, 2018. június 13. Varga Mihály pénzügyminiszter beszél, mielőtt átadja a 2019-es, a biztonságos növekedés költségvetéséről szóló törvényjavaslatot az Országház Gobelin termében 2018. június 13-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A héten Lettországban szükségállapotot hirdettek ki a szárazság miatt, a Holdon pedig vagyonokat érő gáz után kutatnak. Emellett fény derült arra is, hogy hamarosan új pénzünk lehet, Varga Mihály pénzügyminiszter pedig kijelentette, hogy helyes döntés volt a devizahitelek forintosítása
Vágólapra másolva!

Szükségállapot Lettországban

Országos szükségállapotot hirdetett a lett kormány a tartós szárazság miatt. Janis Duklavs mezőgazdasági miniszter közölte, hogy a kormány rendelkezése mindenekelőtt a földműveseket hivatott védeni a hitelezők követeléseitől, a veszteségek megtérítését azonban nem vállalja magára az állam.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A tárcavezető arra kérte az Európai Bizottságot, hogy a mezőgazdasági támogatásokat a szokásosnál korábban folyósítsa. Szintén szárazság tombolt a héten Lengyelországban és Litvániában, ahol már most hatalmas károkat okoztak az csapadékmentes hetek.

Ezermilliárd dollárt érő gázt rejt a Hold sötét oldala

India a tervek szerint még idén landolna a Holdon, majd hélium-3 után kutatnának a felszínen. Amennyiben a tudósoknak igaza van, a bolygón kibányászott hélium-3-mal akár 250 évig fedezni lehetne a Föld energiaszükségletét.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Gerald Kulcinski, a NASA tanácsadói testületének egykori tagja és a Wisconsin-Madison egyetem fúziós technológia tanszékének igazgatója szerint nagyjából 1 millió tonna hélium-3 van a Holdon, de reálisan ennek csak a negyedét lehetne visszaszállítani a Földre. Kulcinski becslése szerint egy tonna hélium-3 értéke 5 milliárd dollár, ez pedig azt jelentené, hogy az általa vizionált 250 ezer tonna már ezermilliárd dollár feletti értékkel bírna.

Új magyar pénz mutatkozhat be

Új bankjegy bejelentésére készül az MNB. Az erről szóló sajtótájékoztatót a jegybank a jövő héten tartja. Az MNB nem adott információt arról, melyik bankjegyet vagy bankjegyeket érinti a jelzett bankjegycsere, illetve az új formátumú címletek esetleges bevezetése.

Illusztráció Forrás: MTI/Balaton József

Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy az új 500 forintosról van szó, amely várhatóan 2019 első negyedévében kerülne forgalomba.

Helyes döntés volt a devizahitelek forintosítása

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint helyes lépés volt a kormány részéről a devizahitelek forintosítása. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály a Joint Venture Szövetség üzleti ebédjén arról is beszélt, hogy a magyar gazdaságpolitika a következő években
egy versenyképesebb gazdasági környezet kialakítására, az innovatív és fejlődőképes vállalkozásokra, a csökkenő adóterhekre és a magasabb munkabérekre fókuszál.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Mohai Balázs

Továbbá megjegyezte, hogy a kormány céljainak eléréséhez a stabil, fegyelmezett államháztartás ad megfelelő hátteret, ezt tartották szem előtt a jövő évi költségvetés előkészítésénél is.
A büdzsé 2019-ben 4,1 százalékos GDP-bővüléssel, az ideinél alacsonyabb, 1,8 százalékos államháztartási hiánnyal számol, míg a GDP-arányos államadósság a ciklus végére 60 százalék alá mérséklődhet. Emellett várhatóan folytatódik a háztartások fogyasztásának erősödése, és az ország külkereskedelmi teljesítményének javulása is.

Üzemeket állított le a Coca-Cola, mert nincs elég szén-dioxid

Nagy-Britanniában egyre nagyobb a szén-dioxid-hiány, ez pedig kihat az üdítőital-gyártókra, a söriparra és a húsfeldolgozókra is. A Coca-Cola a szén-dioxid-ellátás zavarai miatt egyes üzemeiben átmenetileg leállította a termelést, de a kiszállításokat eddig pontosan tudták teljesíteni a termeléscsökkentés ellenére is.

Illusztráció Forrás: AFP/Eric Piermont

A helyzet a húsfeldolgozóknál okoz igazán komoly gondot. A baromfihús-feldolgozó üzemek csaknem kétharmadát akár napokon belül be kell zárni Nagy-Britanniában, ha nem javul a helyzet.

Tőzsdére megy a Xiaomi

Xiaomi nyolc éve még nem is létezett, ma már viszont a világ egyik vezető okosmobilgyártója. A sikert a pekingi vállalat annak köszönheti, hogy nagyon alacsony árréssel dolgozik a vetélytársakhoz képest, és inkább az eladott mennyiségre megy rá.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Sun xinming

Az üzleti modell bejött, hogy a Xiaomi tőzsdére megy, és ennek részletei a héten derültek ki. A Xiaomi a tervezett ársáv alsó határára árazta be hongkongi részvénykibocsátását, és ezzel 4,72 milliárd dollárnyi tőkére tett szert. A Xiaomi részvényekkel július 9-én kezdik meg a kereskedést a hongkongi tőzsdén.


Az IMF szerint biztos alapokon áll a jövő évi költségvetés és a magyar gazdaság

Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői Magyarország makrogazdasági helyzetét stabilnak, a 2018-as növekedést erősnek, a 2019-es költségvetési tervet pedig megnyugtatónak értékelték.

Illusztráció Forrás: AFP/Zach Gibson

A nemzetközi szervezet delegációja – a minden évben szokásos, az IMF Alapokmány IV. cikkely szerinti felülvizsgálata keretében – június 14-26. között tárgyalt Budapesten. Az egyeztetések lezárásaként kiadott zárónyilatkozat szerint a magyar gazdaság előtt álló egyik kihívás jelenleg a versenyképesség további erősítése, valamint a globális értékláncokban való feljebb lépés.

Kenyában népbetegség lett a sportfogadás

A labdarúgó-világbajnokság miatt a legtöbb országban komolyan fellendült a sportfogadás, és ez Kenyára is igaz. Az országban a szegények többsége kipróbálja a sportfogadást, és komoly pénzeket veszít ezzel.

Illusztráció Forrás: AFP/Tony Karumba

Egy 2016-os tanulmány szerint a kenyai egyetemi hallgatók 78 százalékának vannak szerencsejátékkal kapcsolatos problémái, jelentős részük sportfogadó. Ez azt is jelenti, hogy Afrikában Kenyában található a legtöbb 18-35 év közötti szerencsejáték-függő ember.

Rengeteget költöttek a turisták Magyarországon

A múlt évben 16 millió turista látogatott Magyarországra, és ők 5,5 milliárd eurót költöttek el nálunk az egyik legnagyobb bankkártyacég adatai szerint.

Illusztráció Forrás: Pixabay

A nemzetközi kártyatársaság közleménye szerint a turisták költéseinek 30 százalékát az étkezés, 13 százalékát a vásárlás tette ki, szabadidős programokra 12 százalék, a szállásokra pedig 11 százalék jutott.

Zöld utat kapott a Fox-Disney megaüzlet

Az amerikai törvényhozók rábólintottak a Disney és a Fox üzletére, azonban a két cég egyesülését feltételekhez kötötték. A médiahatóság csak akkor engedélyezi az üzletet, ha a Disney eladja a Fox lokális sportcsatornáit.

Illusztráció Forrás: Origo

A Disney számára azért fontos a 21st Century Fox, mert a két cég egyesülésével szembeszállhatnának a Netflixszel a digitális médiapiacon, hiszen a tervek szerint saját streaming szolgáltatást indítanak 2019-ben.

Az MNB nem kommentálja a napi árfolyammozgásokat

Pénteken 330 forint fölött is járt az euró árfolyama, a Magyar Nemzeti Bank pedig közleményt adott ki, amelyben azt írják, hogy a jegybank sem most, sem a jövőben nem kíván napi árfolyammozgásokat kommentálni. A közleményben az MNB azt írja, hogy

elsődleges célja törvényi mandátumának megfelelően az árstabilitás elérése és fenntartása.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján a forintárfolyammal kapcsolatban feltett kérdésre azt mondta, hogy a magyar gazdaság makromutatói, teljesítménye

nem indokolják ezt az árfolyamot és nem zárjak ki, hogy spekulációs folyamatok állnak a háttérben.

Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a családok és Magyarország védve van a devizaspekulációtól.

Hatalmas gazdasági lökést adhat Szaúd-Arábiának, hogy a nők vezethetnek

A világon utoljára Szaúd-Arábia is engedélyezte a nők számára az autóvezetést. Mohamed bin Szalmán lazít a vallási előírásokon, amivel az ország nyitottságát szeretné növelni. Ebbe az innovációs elképzelési láncba jól passzol a nőkkel kapcsolatos szabályok lazítása, ráadásul az, hogy nők is volán mögé ülhetnek, komoly gazdasági lökést adhat Szaúd-Arábiának.

Illusztráció Forrás: AFP/Karim Sahib

A Bloomberg hírportál kiszámolta, hogy mekkora lökést adhatnak a közel-keleti országnak a női sofőrök. A lap szerint ez 90 milliárd dollárnyi pluszt jelent 2030-ig. A döntés nyomán nagyon sok nő fog a szaúdi munkaerőpiacra áramlani, aminek egyenes következménye lesz, hogy a keresetek is emelkedni fognak. Ez pedig növekvő fogyasztást eredményez, ami a gazdasági növekedésre jótékony hatással lehet.

Megindult a termelői árak növekedése

Idehaza a Központi Statisztikai Hivatal szerint májusban jelentősen gyorsult az ipari termelői árak emelkedése, 5,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az áprilisi 2,7 százalékos emelkedés után.

Illusztráció Forrás: AFP/Photononstop/Jacques Beauchamp

Kiderült az is, hogy Magyarországon egyre többen dolgoznak, annyian, hogy a nyáron akár évtizedek óta nem látott rekord dőlhet meg.

A KSH szerint idén március-májusban 64 ezren dolgoztak többen, mint egy évvel korábban. A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 457 ezer fő volt ebben az időszakban. Emellett történelmi csúcsra, 8116,8 milliárd forintra emelkedett április végére a háztartások betétállománya, amely 9,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget.