Lemondta a miniszterelnöki díszvacsorát a szétszórt robotnő

Sophia, robot
Humanoid robot "Sophia" is presented during the "Impact 2018" digital economy forum on June 13, 2018 in Krakow, Poland. / AFP PHOTO / TOMASZ WIECH
Vágólapra másolva!
A világ talán legfejlettebb mesterséges intelligenciája, a Sophia nevű humanoid robot megérkezett Etiópiába, ám kénytelen volt lemondani a miniszterelnöki díszvacsorát. Az ok igen sajátos: néhány darabja Németországban maradt.
Vágólapra másolva!

A frankfurti repülőtéren keveredett el az a táska, amelyben Sophia néhány fontos alkatrésze utazott volna Etiópia fővárosába, Addisz Abebába – számol be a nem mindennapi esetről az Africanews.

Sophia, a robotnő Forrás: AFP/Tomasz Wiech

Az angol után a másik nyelv

A Sophia nevű, női külsővel felruházott androidot gyakran úgy emlegetik, mint a világ legfejlettebb mesterséges intelligenciája. Ahogy az Origo bemutatta, a nem mindennapi robot még az érzelmek bizonyos mértékű kifejezésére is képes.

Sophia a világ első robotja, amely állampolgárságot kapott, méghozzá Szaúd-Arábiában.

A hongkongi Hanson Robotics fejlesztése – nem meglepő módon – eddig csak angolul tudott. A közelmúltban megalkotói betáplálták az amharát is, amely Etiópia hivatalos nyelve.

Sophia több konferencián vesz részt Etiópiában, ám hivatalos találkozója Abiy Ahmed miniszterelnökkel elmaradt.

A kormányfő és az androidnő egy vacsorán találkozott volna, ám Sophia nem minden alkatrésze érkezett meg az etióp főváros repterére.

Idén júniusban Sophia már megjelent szélesebb nyilvánosság előtt, méghozzá egy lengyelországi rendezvényen.

Sophia egy idei krakkói konferencián Forrás: AFP/Tomasz Wiech

Nincs baj, javítható

Bár az első etiópiai programpontot a történtek miatt lemondani kényszerült, a többi rendezvényen várhatóan megjelenik majd a robotnő.

Az etióp nyelv betáplálásért felelős cég egyik munkatársa szerint

Sophia meglehetősen könnyen javítható a helyettesítő alkatrészek felhasználásával.

Ha ez így van, akkor Sophia Etiópiában is bemutatkozhat, mint egy olyan humanoid robot, amely képes előre nem megírt forgatókönyvű társalgások lefolytatására, és „akinek” bőrborítása" egyaránt tartalmaz mesterséges és nem mesterséges anyagokat is.