López Obrador nyerte a választásokat Mexikóban

Mexikói választások 2018, Andres Manuel Lopez Obrador
Mexico's presidential candidate Andres Manuel Lopez Obrador, standing for the coalition "Juntos haremos historia", waves to supporters during the closing rally of his campaign at the Azteca stadium in Mexico City, on June 27, 2018, ahead of the upcoming July 1 presidential election. / AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT
Vágólapra másolva!
A baloldali Andres Manuel López Obrador fölényesen nyerte a mexikói választásokat. Obrador harmadjára indult az elnöki székért és ezúttal már tényleg ő a befutó.
Vágólapra másolva!

A vasárnap megtartott Mexikói választások López Obrador elsöprő sikerét hozták. A baloldali politikus harmadjára indult az elnöki székért, eddig még nem sikerült nyernie, de ezúttal a szavazatok 53 százalékát gyűjtötte be.

Obrador reformok mellett az is megígérte, hogy leszámol a korrupcióval és a maffiával. A politikára is hatalmas befolyással vannak a kartellek, erről készült cikkünket ITT olvashatja.

López Obrador, Mexikó új elnöke Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

Donald Trump már gratulált is Mexikó új elnökének és kijelentette, hogy már nagyon várja a közös munkát. Hozzátette, hogy rengeteg a teendő, de úgy érzi, hogy az együttműködésük pozitív hatással lesz mindkét országra nézve.

A második helyen Ricardo Anaya Cortés (PAN) végzett, míg a harmadik José Antonio Meade lett. A baloldali kormányoknak eddig nem volt nagy sikere Latin-Amerikában, hiszen főleg őket okolják a több országban is tomboló gazdasági válság miatt.