Észak-Korea megnyerte a saját magával vívott rizsháborút

Észak-Korea
In this picture taken 18 July 2005, North Korean children eat their lunch at a government-run kindergarten in Taedong county, North Korea. South Korea began 26 July 2005 delivering 500,000 tonnes of rice to the impoverished North Korea after agreed to grant the North 500,000 tonnes of rice aid, days after Pyongyang announced it would return to six-nation talks aimed at ending its nuclear drive. AFP PHOTO/HO/POOL/WORLD FOOD PROGRAMME/Gerald BOURKE -- EDITORIAL USE ONLY -- / AFP / POOL / GERALD BOURKE
Vágólapra másolva!
Véget ért a rizs ültetésének idei időszaka Észak-Koreában. A dél-koreai, a latorállam ügyeire belső forrásokból rálátó Daily NK hírügynökség beszámolója szerint, a hajrában a városiakat is kivezényelték a legfontosabb termőföldekre.
Vágólapra másolva!

Minden évben májustól júniúsig tart Észak-Koreában a „nemzeti rizsültetési időszak". Az elzárt ország legfontosabb mezőgazdasági terményének számító növény ültetése kulcsfontosságú, hiszen az élelmiszerellátás alapelemének számít.

Megnyerték a rizsháborút

A latorállamból kiszivárgó információk alapján, a rizsültetést leginkább egy hosszan elnyúló csataként képzelheti el a külvilág. Fontos, hogy valamennyi kijelölt termőterületen időre befejeződjön az ültetés, hiszen az elzárt, önellátást hirdető államnak minden falat élelmiszerre szüksége van a következő szezonig is.

Idén az esőzések megnehezítették a munkát.

Rizst falatozó észak-koreai gyermekek Forrás: AFP/Gerald Bourke

Például Rjanggang tartományban június 12-re kellett volna végezniük, ám csak nemrégiben értek az ültetés végére a munkások.

Egy másik termővidéken, Dél-Hamgjong tartományban pedig annyira átázott a föld, hogy nem jöhetett szóba a munka gépi erővel való támogatása.

A terület egyébként tíz évvel korábban még kifejezetten mocsaras volt, és csak évekkel ezelőtt vonták be a művelésbe.

Az itt megtermelt rizs a tartományi székhely városának, Hamhung ellátására szolgál.

A művelt terület beültetése néhány napja itt is befejeződött.

Afganisztáni rizstermelők: hasonló talajviszonyokon kell dolgozniuk az észak-koreai termelőknek is Forrás: AFP/Noorullah Shirzada

Minden évben fakultatívan kötelező

Épp ebből a tartományból érkeztek beszámolók arról, hogy a mezőgazdasági munkások mellett, a város lakosságát is bevonták az ültetési munkák befejezésébe. Úgy tűnik, ez nem egyszeri alkalom volt, hanem minden évben rendszeres a városi polgárok kivezénylése, hogy a munka időben befejeződjön.

Az is kiderült, hogy a rizsföldek nagyjából négy órányi távolságra vannak gyalogosan a város peremétől, de a domborzati viszonyok miatt, kerékpáron is közel ennyi időbe telik az odajutás.

Ráadásul a terület még mindig erősen mocsaras, a dolgozók alatt süllyed a talaj, és nehéz megtalálni azt a részt, ahová a növények biztonsággal ültethetők.

Egy másik beszámoló arról ad információt, a diktátor Kim Dzsongun legutóbbi, június 19-20-án tett kínai látogatása után, közvetlenül adott utasítást a Phenjanba rendelt tartományi pártvezetőknek a Kínában látott, tudományos alapú mezőgazdasági eredmények átvételére.

Úgy tűnik, a hatóságok is komolyan veszik a kérdést, hogyan, milyen módon javíthatnák az ország mezőgazdasági teljesítményét, elkerülve ezzel az éhínséget.

Ezért lehet jelentősége, hogy a vezető kínai látogatása alkalmával egy agrártudományi kutatóközpontot is megtekintett.

Kim Dzsongun egy farmlátogatáson egy korábbi, időpont megjelölése nélküli képen Forrás: AFP/STR/KCNA VIA KNS

Az élelmezés mellett, a mezőgazdaság azért is fontos, mert a gazdaság legerősebb ágazatát jelenti a szankcióktól sújtott országban.

Az éhínség veszélye – ha hinni lehet a forrásoknak –, úgy tűnik, egyelőre közvetlenül nem fenyegeti az országban élőket. A rizsültetéssel együtt más növények betakarítása – például az árpáé – befejeződött, és ha pontosak az értesülések, nincs gond az idei termésmennyiséggel.