Egy korszak vége: eltűnhetnek az import tejek a hazai boltok polcairól

tej, üveg tej, pohár tej
TO GO WITH AFP STORY by Alice Ritchie, US-food-safety-farm In this photo illustration, whole milk is poured into a glass June 12, 2008 in Washington, DC. Thousands of Americans seek unpasteurized dairy products that enthusiasts say can cure everything from asthma to autism, despite it being illegal in many states on the grounds that it is unsafe. AFP PHOTO / TIM SLOAN
Vágólapra másolva!
A várakozások szerint az ESL és az UHT tej áfájának csökkentésével gyakorlatilag eltűnhetnek az import UHT tejek a hazai boltok polcairól, így ezzel megszűnhet az áfacsalás egyik melegágya – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett tejágazati egyeztetésen.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tejágazati egyeztetést tartott a tejtermelők,
-feldolgozók, -kereskedők és a kiskereskedelmi áruházláncok képviselőinek részvételével Budapesten – írja a NAK az Origóhoz eljuttatott közleményében.

Nőhet az átvételi ár

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója beszámolójában elmondta, hogy

az elmúlt egy évben közel 3 százalékkal nőtt a tejfelvásárlás az Európai Unióban.

Magyarországon ugyanebben az időszakban stagnálás mutatkozott.

Az áfacsökkentés kiszoríthatja az import UHT tejeket a boltok polcairól Forrás: [origo]

A nyers tej hazai felvásárlási ára 2017 eleje óta stabilan literenként 95 forint körül alakul.

Ugyanakkor az utóbbi hetekben az európai piacokon tapasztalt áremelkedés és a forint gyengülése miatt egyre nő a nyomás a hazai feldolgozókon, hogy emeljék az átvételi árat.

Ez, illetve a villamos energia, a gáz és az üzemanyagok drágulása pedig indokolttá teszi,

– tette hozzá Harcz Zoltán.

A friss tej tavalyi áfacsökkentése kapcsán elmondta, hogy az intézkedés hatására csökkent a 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejek hazai értékesítése, a frisstej-eladások viszont növekedtek.

Kiszorulhatnak az import tejek

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára elmondta, hogy az Országgyűlésnek benyújtott adócsomagban szerepel az ESL és az UHT tej áfacsökkentése.

Amennyiben a parlament elfogadja a javaslatot,

jövő januártól valamennyi folyadéktej az 5 százalékos áfakulcs alá tartozik majd.

Az államtitkár hangsúlyozta: ettől azt várják, hogy kiszorulnak az import tejek a hazai kereskedelemből.

Számítanak a kiskereskedelmi láncok együttműködésére Forrás: AFP/Tim Sloan

A korábbi áfacsökkentések alkalmával a kiskereskedelmi láncok korrekt magatartást tanúsítottak, és az árcsökkenést teljes egészében továbbadták a vásárlóknak,

– tette hozzá Feldman Zsolt.

Az államtitkár ezen várakozását megerősítette Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke is. Elmondta, hogy szervezetük hét kiskereskedelmi lánccal kötött együttműködési megállapodást, és mindegyik vállalta, hogy az áfacsökkentést érvényesíti az eladási árakban.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kifejtette:

fontos mérföldkőnek tekinthető a jövő januártól tervezett áfacsökkentés.

A köztestület megalakulása óta szorgalmazza az alapvető élelmiszereknél az áfa 5 százalékra történő mérséklését. Az elnök reményét fejezte ki, hogy az eddigi tapasztalatokra alapozva folyamatosan újabb termékek kerülhetnek be a kedvezményes áfakörbe.