Mégsem valósul meg minden idők legnagyobb tőzsdei ügylete?

Baiji olajfinomító
A general view shows Iraq's largest refinery complex in the northern town of Baiji 25 May 2003. The refinery is close to getting back to full capacity, officials say, but problems with the power supply still have to be resolved. Ryad Ghassab, the director of the state-run Northern Oil Refineries Company, told AFP that output at the plant, which accounts for half of the nation's refining capacity, is now at 250,000 barrels per day (bpd) and rising. AFP PHOTO/Karim SAHIB / AFP PHOTO / KARIM SAHIB
Vágólapra másolva!
Egyre nőnek a kétségek, hogy megvalósul-e az a hatalmas részvénykibocsátás, amelynek során a szaúd-arábiai olajóriás, a Saudi Aramco részvényeit lehetett volna lejegyezni. Pedig ez lett volna minden idők legnagyobb tőzsdei tranzakciója.
Vágólapra másolva!

A társaság tőzsdére vitele a szaúdi állam azon tervének a középpontjában állt, amelynek célja, hogy megnyissák az ország gazdaságát.

A cég IPO-jának, azaz részvénykibocsátásának előkészítése azonban a Wall Street Journal értesülései szerint leállt, és kérdésesnek tűnik, hogy egyáltalán folytatódik-e.

Pedig hatalmas horderejű dologról van szó, hiszen

a Saudi Aramco az előzetes becslések alapján nem csak a világ messze legnagyobb kapitalizációjú olajipari társasága lenne a tőzsdén, hanem a világ legnagyobb tőzsdei cége.

Értéke megegyezik Magyarország 11 évnyi GDP-jével.

Forrás: AFP/Karim Sahib

Az origo.hu is megírta korábban, hogy a tranzakció értékét 50-100 milliárd dollárra becsülik. Ennek alapján a Saudi Aramco állami olajvállalat IPO-ja minden idők eddigi legnagyobb részvénykibocsátása lett volna.

A hírre ma esni kezdett az olaj ára, miután az elmúlt időszakban a társaság tőzsdére vitelének híre is fűtötte a fekete arany árát.

Megérezte az olaj ára a rossz hírt Forrás: Investing.com

A WTI (72,4 dollár hordónként) és a Brent keverék (76,8 dollár hordónkánt) ára egyaránt 0,7 százalékot esett egy nap alatt, az OPEC kosár értéke 1 százalékkal csökkent.