Újabb árrobbanás jöhet az olajpiacon?

2018.07.09. 14:01

Egyes prognózisok szerint az olajárak 150 dollár fölé is felmehetnek. Az árak még a 2008-as szinteket is meghaladhatják, ha az olajtársaságok nem változtatnak eddigi stratégiájukon.

A befektetők sajnálhatják, hogy inkább osztalékfizetésre kényszerítették az elmúlt években az olajipari vállalatokat, mert azok így nem tudtak eleget fordítani a fejlesztésekre – emeli ki a Bloomberg cikke. Ennek következtében csökkentek a készleteik, ez pedig megnyithatja az utat az extrém magas olajárak előtt. „A legkisebb visszaesés az olajellátásban árrekordot idézhet elő, s akár jóval magasabbra kúszhatnak az árak, mint 2008-ban, amikor megközelítették a 150 dollárt” – jósolja a Sanford C. Bernstein & Co. elemzése.

Forrás: Getty Images

A világ legnagyobb olajcégeinek tartalékai átlagosan 30 százalékkal csökkentek 2000 óta. Eközben Ázsiában több mint egymilliárd ember fog a városokba költözni az elkövetkező két évtizedben, ami meg fogja emelni a keresletet az autók, a műanyagipari termékek, a közúti szállítás és az utazás iránt.
„Ha az olaj iránti kereslet növekedni fog 2030-ig, majd utána is, akkor az olajipari cégek eddigi stratégiája, amely elsősorban a részvényeseknek juttatta vissza a pénzt, miközben a tartalékok képzésére keveset ruháztak be, meg fog ágyazni a következő áremelkedési spirál elindulásának” – szögezi le az említett tanulmány. A Brent típusú olaj 2008-ban 147 dollárig emelkedett, az elmúlt napokban 76 dollár körül mozgott, de ez egyéves időtávon belül már körülbelül 60 százalékos emelkedést jelent.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK