Varga Mihály Amerikában tárgyalt a Teslánál

2018.07.12. 12:27

Varga Mihály szerint az amerikai cégek jól érzik magukat Magyarországon, ezt jól mutatja az is, hogy több mint 1500 amerikai irányítású vállalkozás működik az országban mintegy 100 ezer embernek adva munkát. A pénzügyminiszter a magyar üzleti delegáció vezetőjeként a Tesla fremonti központjában tárgyalt az autógyártó képviselőivel.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a második legfontosabb befektető Magyarországon, mind az amerikai cégek leányvállalatainak hozzáadott értéke, mind pedig az általuk foglalkoztatottak száma alapján.

Hozzátette, hogy a kormány további amerikai befektetéseket kíván ösztönözni.

Varga Mihály a megbeszélésen ismertette a magyar autóiparra vonatkozó számokat. Ebből kiderült, hogy 177 ezer ember dolgozik ebben az ágazatban, amely tavaly 8000 milliárd forint értéket állított elő, így az ország ipari termelésének közel egyharmada innen származik. Magyarország az autóiparban elért erős pozícióit továbbra is szeretné megtartani, ezért abban érdekelt, hogy a jövőbe mutató technológiák érkezzenek az országba.

Varga Mihály pénzügyminiszterForrás: MTI/Mohai Balázs

Mint mondta, 2012 és 2016 között az országban az autóipari kutatás-fejlesztésben résztvevők száma és a kutatásra fordított összeg is megduplázódott.

A közép-európai térségben Magyarország az első ország, amely átfogó elektromobilitási koncepciót dolgozott ki, elősegítve ezzel a károsanyag-kibocsátás csökkentését, növelve az ország energiabiztonságát – tette hozzá.

Varga Mihály a Paccar cégcsoport vezetőivel is találkozott, amely a DAF teherautók gyártója. A DAF Hungary immár kilenc éve vezeti a magyarországi forgalomba helyezési statisztikákat a nehéz-tehergépjárművek kategóriájában, a Magyarországon eladott új járművek egyharmada ilyen típus. A cég nemcsak hazánkban, hanem Európában is tudta bővíteni eladásait, a folyamatos fejlődéshez pedig a hazai gazdasági környezet is kedvező feltételeket biztosít a vállalatnak – olvasható a közleményben.