Szeptembertől már több mint 200 ezer diák tanulhat a Pénziránytű Alapítvány tankönyveiből

Egy középiskolai tanár kitálal diákjai és saját problémáiról
iskola oktatás diák
Vágólapra másolva!
Június végén zárult a tankönyvrendelés, és a legfrissebb adatok szerint országosan már több mint 200 ezer diák tanulhat a Pénziránytű Alapítvány által fejlesztett pénzügyi-gazdasági tankönyvekből és munkafüzetekből. Az Alapítvány kiemelt célja a könyvek minél szélesebb körű terjesztése annak érdekében, hogy lakóhelytől és anyagi helyzettől függetlenül egyre több magyarországi diák kapjon lehetőséget mindennapi pénzügyi ismereteinek bővítésére.
Vágólapra másolva!

Az Alapítvány általános és középiskolai programjai elsősorban a közoktatáson belüli pénzügyi-gazdasági ismeretterjesztést szolgálják.

Az ehhez kapcsolódó intenzív tankönyv- és tartalomfejlesztési tevékenység szervesen kapcsolódik a köznevelési tartalmak modernizációjához.

Az ingyenes állami tankönyvprogram, továbbá az Alapítvány és az MNB támogatásának köszönhetően az Alapítvány tankönyveinek több mint 95 százaléka ingyenesen jutott el a diákokhoz.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az Alapítvány 2016-ban megjelent „Iránytű a pénzügyekhez" című középiskolai tankönyve volt az első a pénzügyi-gazdasági tankönyvek sorában, majd ezt követte 2017-ben a „Küldetések a pénz világában" című általános iskolásoknak szóló tankönyv és munkafüzet. Ezek a könyvek innovatív módon gyakorlati problémák, „esettanulmányok" felől indulva mutatják be a mindennapi pénzügyek és a gazdaság működésének fontosabb összefüggéseit.

A tankönyveket a megjelenés első évében az MNB támogatásának köszönhetően 40 ezer, illetve 60 ezer példányban ingyenesen bocsátotta a tanítást vállaló iskolák rendelkezésére az Alapítvány, így jelenleg már több mint 350 középiskolában és közel 1.500 általános iskolában tanulhatnak a diákok ezekből a könyvekből.

A tartós könyvek az iskolákban jellemzően könyvtári tulajdonban vannak, amelyek több évig állnak a diákok rendelkezésére. Az Alapítvány honlapjáról való letöltésekkel együtt a tankönyvek az elmúlt két évben már mintegy 136 ezer diákhoz érhettek el.

Illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 2018/2019-es tanévtől kezdve az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) és a Pénziránytű Alapítvány együttműködésében fejlesztett – „Mindennapi pénzügyeink" fejezettel bővített – 5-6. osztályos matematika munkafüzeteket is kézbe vehetik a diákok, és ennek köszönhetően a gyakorlatias pénzügyi példák már közel 35 ezer általános iskoláshoz jutnak el.

Az új típusú matematika munkafüzeteket megrendelő intézmények diákjai számára az Alapítvány a pénzügyi-gazdasági alapismeretek biztosítása érdekében ingyenesen juttatja el a „Küldetések a pénz világában" című tankönyvet és munkafüzetet, közel 25 ezer példányban.

A nyár folyamán folytatódik a további évfolyamokat érintő pénzügyi matematikai tartalomfejlesztés előkészítése is.

A pedagógusokat augusztusban két ingyenes továbbképzési lehetőség várja, ahol a felkészülésben kiemelt hangsúlyt kapnak a matematika példatárban található feladatok. Az Alapítvány 30 órás, ingyenes akkreditált tanártovábbképzései szeptembertől továbbra is elérhetőek lesznek az ország számos pontján.