Így lett az Amazon vezére a modern kor leggazdagabb embere

Amazon, Ezekben a márkákban bíznak leginkább a fiatalok
4. Amazon
Vágólapra másolva!
Jeff Bezos, az Amazon vezére a korunk leggazdagabb emberévé vált, jelenlegi vagyona pedig meghaladja a 150 milliárd dollárt. Bill Gates a dotcom korszak alatt volt történelmi csúcson, hiszen 1999-ben egy időre vagyona elérte a 100 milliárd dollárt, amely mai értéken számolva 149 milliárd dollárnak felelne meg. Bezos a mostani állás szerint a leggazdagabb ember 1982 óta, jelenleg pedig 55 millió dollárral előzi meg a második helyen álló Bill Gatest. Bemutatjuk, hogy pontosan minek köszönhető Bezos és az Amazon szárnyalása.
Vágólapra másolva!

Gates a múlt, Bezos a jövő

Tegnap kezdődött meg az Amazon Prime Day, amely egy 36 órán át tartó, évente egyszer megrendezett e-kereskedelmi esemény az Amazon oldalán. Ilyenkor irdatlan leárazások várják a vásárlókat. Az Amazon saját termékei amúgy is nagyon kapósak, köztük az okoshangfalak, mint az Echo, az Echo Plus és az Echo Dot.

Ráadásul az Echo okoshangfal legspécibb változata 69 dollárral olcsóbban beszerezhető.

Némi hátulütője a dolognak, hogy a legtöbb kedvezményt csak azok a vásárlók vehetik igénybe, akik előfizettek az Amazon prémium szolgáltatására, az Amazon Prime-ra. A Black Friday-hez és a Single's Day-hez hasonlítható esemény minden évben hatalmas bevételt hoz a vállalatnak, és az sem ritka, hogy néhány saját márkás termék teljesen elfogy.

Jeff Bezos, az Amazon vezére Forrás: AFP/Joe Klamar

Aki először regisztrál az Amazon oldalra, az ráadásul úgy is megkaphatja a Prime-tagoknak járó leárazásokat és szupergyors szállítást, hogy nem kell 12,99 dollárt fizetnie a szolgáltatásért. Ezt úgy teheti meg, ha aktiválja az ingyenes próbaidőszakot.

Az Amazon részvényei valósággal kilőttek, és rekordmagasságokba emelkedett az árfolyam.

A hétfői nyító ár még 1822,49 dollár volt, de a csúcson 1841,95 dollárt is elkértek egy részvényért. Ennek ellenére Bezos valószínűleg nem marad sokáig a 150 milliárd dolláros álomhatár fölött, mivel a piac nagyon rosszul reagált a Netflix negyedéves pénzügyi jelentésére, amelyből kiderült, hogy a világ legértékesebb médiavállalata továbbra is veszteséges, ráadásul a kitűzött pénzügyi célokat sem sikerült elérniük. Emiatt a befektetők többsége bizonytalan lett a techvállalatokkal kapcsolatban.

Illusztráció Forrás: Getty Images/David Ryder

Bezos csak az idén 52 milliárd dollárral lett gazdagabb. Ez több, mint Jack Ma, Ázsia leggazdagabb emberének teljes vagyona. Ráadásul ha Bezos elérné a 151,5 milliárd dollárt, akkor több pénze lenne, mint a teljes Walton családnak, amely a világ legértékesebb dinasztiája.

Összeomlás és sztrájkok

Az Egyesült Államokban keleti idő szerint délután 3 órakor kezdődtek a gondok az Amazon weboldalával, egy ideig elérhetetlenné vált, de néhány óra alatt sikerült elhárítani a problémát. A vásárlók az előrejelzések szerint 36 óra alatt 3,4 milliárd dollárt költenek el az Amazonon,

ez pedig 40 százalékos emelkedés lenne az előző évi Prime Day-hez képest.

Nem csak a bevásárlásnál futottak bele problémákba az ügyfelek, hiszen többen is beszámoltak arról, hogy Alexával, az Amazon virtuális segédjével is elveszítették a kapcsolatot, valamint a Prime Video szolgáltatás sem működött rendeltetésszerűen.

Amazon Prime Day Forrás: amazon.com

A technikai gondok mellett a dolgozókkal is meggyűlt a baja az Amazonnak a fontos esemény alatt. A vállalat német munkatársainak egy része ugyanis éppen a Prime Day első napjára hirdetett sztrájkot, a szakszervezet ráadásul Spanyolországban, az Amazon egyik legfontosabb elosztóraktárában is munkabeszüntetést tartott.

Azonban ezek a nehézségek sem gátolták meg abban a vásárlókat, hogy 54 százalékkal többet költsenek a Prime Day első három órájában, mint egy évvel korábban.

A technikai problémák az adatok alapján csupán az első órát befolyásolták, amikor is a vásárlói kedv 5 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit. A Crimson Hexagon piackutató cég szerint hétfőn 4670 Twitter-bejegyzés született a Prime Day-jel kapcsolatban. Ezen közösségimédia-posztok 80 százaléka dühös vagy szomorú volt.