Az ország, amely több száz futballpályányi napelemfarmot épített

napelem
Napelemeket telepít az Aldi üzleteire (illusztráció)
Vágólapra másolva!
A Chihuahuan-sivatagban, Mexikó északi részén található egész Latin-Amerika legnagyobb napelemparkja. Ha – a tervek szerint év végére – teljesen elkészül, elképesztő kapacitásával fontos szerephez juthat Mexikó energetikai fordulatában.
Vágólapra másolva!

Ez globális viszonylatban is a legnagyobb napenergia-hasznosító beruházás jelenleg, leszámítva India és Kína hasonló projektjeit.

Furcsa napraforgók

A gigantikus naperőmű 2,3 millió nappanelből áll. Az elemeket úgy tervezték, hogy azok kövessék a nap mozgását.

Így – írja a Solar Daily – a rengeteg napelem olyan benyomást kelt, mintha kékes, fém napraforgók teremnének a sivatagban.

A Chihuahuan-sivatag egyik pihenőpontja: ezen a területen épül a világ egyik legnagyobb napelemparkja Forrás: AFP/Photononstop/Anne Montfort

A sivatagos területre létesített erőmű minden tekintetben óriási.

Ha elkészül, teljes kapacitással működve 1,3 millió háztartást képes ellátni napenergiából előállított villamos energiával.

A nagyjából 2200 futballpálya nagyságú területen különösen magas a napsütéses órák száma, a napelemek megjelenésével pedig a terület is hasznosul.

A sivatagban terpeszkedő, hatalmas naperőművet az olasz energiakonszern, az Enel fejleszti.

Mexikó lehet a bezzeg-állam energetikában

A beruházás Mexikó egyik legfontosabb lépése saját zöldenergia-fordulatának megvalósításában.

Az ország egyébként több tekintetben úttörő szerepet vállal a fenntarthatóság és a klímavédelem kérdéseiben:

  • A feltörekvő nemzetek közül elsőként vállalták, hogy megfelelnek az ENSZ klímavédelmi célkitűzéseinek, amiért 2015-ben fenntarthatósági elismerésben részesültek nonprofit szervezetek részéről.
  • 2024-re a felhasznált villamos energia 35 százalékát tiszta forrásokból nyernék.
  • Az országban 2015-ben még csak kilenc napelempark volt (változó kapacitással), 2021-re 68 ilyen erőmű fog üzemelni a tervek szerint, ebből több mint 40 van jelenleg építés alatt.

Az Enelnek már van egy naperőműve az országban, és jelenleg is két szélerőmű megépítésén dolgozik.

A cég fejlesztette Villanueva-projekt 650 millió dolláros (nagyjából 174 milliárd forint) beruházás.

Illusztráció Forrás: Aldi

Az olasz óriásvállalat mellett, spanyol, holland és angol hátterű cégek is napelemparkokat fejlesztenek Mexikóban.

Részben a beruházásoknak köszönhetően, a latin-amerikai ország rajta van azon a tízes listán, melynek tagjai világviszonylatban a legtöbbet költik a tiszta energiákra.

A mexikói megújuló szektor erősödése nyomán az ország energiaügyi minisztere megjegyezte – egyetértésben a Deloitte egyik elemzőjével –, hogy a telepítéseknek hála, a villamos energia egyre olcsóbb lehet az országban.

Így a napelemes erőművek további telepítését véleményük szerint a fenntarthatósági mellett, gazdaságossági szempontok is indokolják.

Az energetikai szektor fejlődését elősegítette az is, hogy az ország néhány éve feloldotta a szigorú állami monopóliumot az olajkitermelésre, nyitva a külföldi vállalatok irányába, valamint a villamos energia szolgáltatására is megalkotta a kereteket a magánvállalatok számára.

Ezek a lépések elősegítették a versenyhelyzet kialakulását, mely a szolgáltatások fejlődéséhez és az árak csökkenéséhez vezet Mexikóban.