Már működik Magyarország első digitális bankja

MKB Bank, bankautomata bankfiók
Vágólapra másolva!
Az MKB Bank, Magyarország negyedik legnagyobb kereskedelmi bankja bejelentette, hogy elsőként az országban digitális és nyílt banki működésre állt át. Az MKB Bank sikeres és teljes körű digitális átállást hajtott végre az Oracle segítségével. Az átalakítás során teljesen lecserélték a bank központi rendszerét, mintegy 10 másik rendszert megszüntettek és egyesítettek, valamint a bank teljes informatikai architektúráját is korszerűsítették.
Vágólapra másolva!

Az MKB Bank az Oracle FLEXCUBE központi banki megoldását implementálta, amelyet már több mint 600 pénzintézet használ világszerte. A megoldás bevezetése egy nagyobb átstrukturálási projekt részeként a bank belső és ügyféloldali folyamatainak korszerűsítését célozta, illetve lehetővé teszi, hogy a bank személyre szabottabb, többcsatornás szolgáltatásokat nyújtson ügyfeleinek.

Az MKB Bank célja, hogy csökkentse az olyan új szolgáltatások piacra kerülési idejét, mint például a vállalati és lakossági hitelek vagy a digitális szolgáltatások, illetve gyorsabban és könnyebben tudja kezelni a beérkező ügyféligényeket.

„Nem mindennapos, hogy egy történelmileg konzervatív, közepes méretű piaci szereplő a rendszerei modernizálására, kultúrájának megváltoztatására és a digitalizáció felé való elköteleződésre fordítja erőforrásait" – mondta Balog Ádám az MKB Bank vezérigazgatója.

Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója Forrás: Szécsényiné Balogh Ágnes

Az MKB Bank egyik fiókja Forrás: Origo

"A bankoknak még mindig van hová felzárkózniuk az ügyfélkezelés tekintetében. Eljött az ideje, hogy felhagyjunk a változtatások elodázásával és az ügyfelek igényei szerint alakítsuk banki szolgáltatásainkat" – mondta Hetényi Márk, az MKB Bank digitális, lakossági és stratégiai vezetője. „Mindez a mi esetünkben egy kiterjedt digitális kínálattal veszi kezdetét."

Az MKB igyekezett minél gyorsabban megvalósítani a technológiai átalakítási programját. Annak ellenére, hogy a Magyarországon jelen lévő nagyobb globális bankokhoz mérten az MKB-nak kevesebb erőforrás állt rendelkezésre, mégis mindössze két és fél év alatt sikerült megvalósítania a digitális átállást. Viszonyításképp a hasonló projektek átlagos megvalósítási ideje nagyjából 4-5 év közé tehető.