Zuhanórepülésbe kezdtek az olajárak

Olajmező, olajkitermelő
MCKITTRICK, CA - MARCH 23: Pump jacks and wells are seen in an oil field on the Monterey Shale formation where gas and oil extraction using hydraulic fracturing, or fracking, is on the verge of a boom on March 23, 2014 near McKittrick, California. Critics of fracking in California cite concerns over water usage and possible chemical pollution of ground water sources as California farmers are forced to leave unprecedented expanses of fields fallow in one of the worst droughts in California history. Concerns also include the possibility of earthquakes triggered by the fracking process which injects water, sand and various chemicals under high pressure into the ground to break the rock to release oil and gas for extraction though a well. The 800-mile-long San Andreas Fault runs north and south on the western side of the Monterey Formation in the Central Valley and is thought to be the most dangerous fault in the nation. Proponents of the fracking boom saying that the expansion of petroleum extraction is good for the economy and security by developing more domestic energy sources and increasing gas and oil exports. David McNew/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az olaj hordónkénti ára a hét elején tovább esett, miután Steve Mnuchin, az amerikai pénzügyminiszter bejelentette, hogy lesznek kivételek és néhány olajfinomító vállalat engedélyt kap, hogy a szankciók ellenére is olajat vegyen Irántól.
Vágólapra másolva!

Mnuchin mexikói utazása során beszélt újságíróknak, és elmondta, hogy a Trump kormánynak az a célja a különböző olajjal kapcsolatos szankciókkal, hogy nyomás alatt tartsa Iránt az ország nukleáris programja miatt. Hozzátette: azt szeretnék, hogy senki ne vegyen iráni olajat, viszont ezt nem lehet egy éjszaka alatt elérni, éppen ezért néhány vállalat továbbra is engedélyt kap, hogy kereskedjen Iránnal.

Illusztráció Forrás: AFP/David McNew

Donald Trump tavasszal mondta fel az Iránnal még 2015-ben kötött nukleáris megállapodást és vezette be újra a szankciókat Teherán ellen. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) finomított olajárai hétfőn 2,95 dollárt estek, azaz 4,2 százalékot, így egy hordó 68,06 dollárba kerül. A WTI így már zsinórban két hete esik, pedig korábban 3 és fél éves csúcson is járt, amikor is egy hordó olaj 75 dollárba került.

A Brent hordónként 3,49 dollárral, azaz 4,6 százalékkal lett olcsóbb, ezzel pedig három hónapos mélypontra kerültek az árak.

A Trump kormány még három hete tolta az egekbe az olajárakat. Akkor arra kérték az európai országokat, hogy november 4-ig csökkentsék nullára az Irántól vásárolt olaj mennyiségét. A nagyon szoros határidő miatt több szakértő is aggodalmát fejezte ki, mert szerintük így könnyen felborulhat a végre egyensúlyba került kereslet-kínálat az olajpiacon.

Mike Pompeo külügyminiszter azonban elmondta, hogy ez alól néhány ország mentességet kap, vagyis továbbra is kereskedhet Iránnal. A CNBC szerint Trump ezzel folytatja Obama politikáját, aki csak úgy engedélyezte az Iráni olaj vásárlását, ha a vásárló ország vállalja, hogy félévente 20 százalékkal csökkenti az iráni importolaj mennyiségét.