Újabb részvénycsomagot venne a CTG a portugál energiahálózatban

Nagyfeszültségű távvezetékek Sándorfalván, túlszámlázó áramelosztó cégek
Vágólapra másolva!
2012-ben tett szert a kínai állami China Three Gorges (CTG) vállalat a portugál energetikai hálózatot üzemeltető cég, az Energias de Portugal (EDP) 21,35 százalékára, amiért akkor 2,7 milliárd eurót fizetett, ám a kínai vállalat tovább bővítené befolyását.
Vágólapra másolva!

Az Euractiv hírportál úgy tudja, hogy az állami tulajdonú CTG a tranzakció megkötésekor ugyan azt ígérte, hogy megmarad kisebbségi tulajdonosnak, azonban az akkori ügyletet az Európai Bizottságnak nem jelentették, és így nem is történt felülvizsgálat.

Illusztráció Forrás: MTI/Németh györgy

Még 2011-ben ugyanis az Európai Unió felszólította a lisszaboni kormányt, hogy értékesítse a portugál energiahálózatban meglévő részesedését. Az eladás feltétele volt az országot a pénzügyi összeomlástól megmentő 78 milliárd eurós csomagnak.

Jelenleg az Európai Bizottságnak nincs megfelelő jogi kerete ahhoz, hogy megvédje az Unió érdekeit, és ezért sürgősen szükséges lenne egy olyan mechanizmusra, ami a külföldi beruházásokat kísérné figyelemmel.

A CTG a korábbi ígéretét megszegve, meg akarja szerezni a többségi részvénycsomagot az EDP-ben, ami után a portugál energiahálózat felett a kínai állam gyakorolna felügyeletet.

Az EDP ráadásul az egyik vezető szerepet tölti be a megújuló energiaforrások piacán: a világ negyedik legnagyobb szélenergetikai üzeme tartozik az 1976-ban alapított portugál céghez.

Az Európai Unió néhány vezető tagállam – Franciaország, Németország és Olaszország is – még tavaly februárban kérte az Európai Bizottságot, hogy alkossanak mielőbb beruházásfigyelő jogszabályokat.