Újabb gyümölcsre figyelt fel a Nébih

piac
Vágólapra másolva!
A vásárlók megtévesztésének megakadályozása érdekében a Nébih fokozottan ellenőrzi a hazai boltokban és piacokon eladásra kínált áfonya származását.
Vágólapra másolva!

Napjainkban az áfonya iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen a gyümölcs amellett, hogy finom, egészséges is, jól illik az egészségtudatos táplálkozás alapanyagai közé. Jó tudni azonban, hogy hazánkban kevés helyen terem meg - jelzi honlapján a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih).

Növekszik a gyümölcs iránti kereslet

Napjaink egyre népszerűbb bogyós gyümölcse az áfonya, amit néhány évtizede még csak a hegyvidékek vadgyümölcseként volt ismert. Mára viszont szinte bármelyik hazai piacon kapható, növekvő kereslet mellett.

Illusztráció Forrás: Pixabay

Az egészségtudatos táplálkozásban betöltött szerepe mellett, további előnye, hogy a többi bogyós gyümölcshöz képest viszonylag jól tárolható, hűtőszekrényben akár egy hétig is eláll.

A termesztett áfonya sok tekintetben különbözik a vadon termő áfonyától: a szemek jóval nagyobbak, az alakjuk is eltérő, valamint a sötétvörös színanyag csak a héjban található meg, a gyümölcs nem festőlevű. Maga a növény is nagyobb, magasabb bokrot nevel.

Nem minden csepregi, amit akként kínálnak

Az áfonya meglehetősen speciális igényű, kényes növény, a közepesen savanyú kémhatású, jó vízellátású és vízáteresztő képességű, jó levegőzöttségű, humuszban gazdag talajt kedveli.

Ilyen termőhelyek Magyarországon legfeljebb a nyugati határszélen akadnak.

Ezért kevés a hazai áfonyatermelő, a piacon kapható gyümölcs legnagyobb része importból származik.

A Nébih tapasztalatai szerint sok helyen ki sem írják az áfonya származását, vagy rosszabb esetben csepregi áfonyaként hirdetik.

Csepregen azonban olyan kis mennyiségben terem a gyümölcs, hogy onnan még a budapesti igényeket sem lehetne kielégíteni.

A hazai fogyasztók körében is egyre népszerűbb az áfonya Forrás: Origo

Emiatt a Nébih folyamatosan ellenőrzi az üzletek és a piacok termékkínálatát.

A szakemberek az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítanak a gyümölcs származásának vizsgálatára, és amennyiben hamisítást tapasztalnak, a szabályszegő kereskedővel szemben hatósági eljárást indítanak.