Gyenge a termés ebből a gyümölcsből, ne lepődjön meg az áron

2018.07.19. 15:03

Idén – a hagyományosan június végétől augusztus közepéig tartó kajsziszezonban – az utóbbi évtized leggyengébb termésére számíthatnak a gazdák, ugyanis a március eleji kemény fagyok alaposan megtizedelték a termést - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nébih közös közleményében.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növénytermesztési szakemberei közös kajszi fajtabemutató rendezvényen mutatták be a piaci igények kiszolgálására alkalmas kajszifajtákat. Ezek között vannak késői érésű, fagytűrőbb fajták is.

Sok termés odaveszett, de van jó hír is

A legjelentősebb károk a Nyugat-dunántúli és Dél-alföldi régióban következtek be, ahol szinte teljes mértékben megsemmisült az idei termés.

Az átlagosan 30 ezer tonnás termésnek ezért kevesebb mint a harmadát takaríthatják be idén a termelők.

Ez sajnos még az előzetes becsléshez képest is visszaesést mutat.

Jó hír azonban, hogy az idei szezonban más gyümölcsfajokhoz hasonlóan a kajszi is két héttel korábban érett.Így kis mennyiségben már június közepétől elérhetőek voltak a korai fajták – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nébih által a Fejér megyei Tordasi Fajtakísérleti Állomáson tartott kajszi fajtabemutatón.

Leszedett kajszibarack a Heves megyei Gyöngyöspata határában (2008)Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Egyre jobban kedvelik a kajszit a termelők

A termőterület az utóbbi években enyhén ugyan, de folyamatosan növekszik, a kajszi egyre népszerűbb a termelők körében. 

A hazai kajszi legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén megyében helyezkedik el, ahol körülbelül ezer hektár kajsziültetvény található.  

Ennek mintegy harmadán a „Gönci Magyar kajszi" fajtát termesztik.

Nagyobb termesztőterületek találhatók még Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Tolna, Somogy és Heves megyében.

A kajszibarack hungarikum.

A magyar termés 70 százalékát az ipar használja fel, 30 százalékát értékesítik a frisspiacon.

Sokféleképpen lehet felhasználni, a friss fogyasztástól a fagyasztáson át a befőzésig. A háziasszonyok is elsősorban feldolgozzák, nagyon ismert és népszerű sütemény, lekvár, befőtt, mirelit formában is, de nem szabad megfeledkeznünk a barackpálinkáról sem.

A belső fogyasztás növekedése mellett az is megfigyelhető, hogy a magyar kajszi kiváló tulajdonságait külföldön is elismerik. 

Gyenge az idei kajszitermés (illusztráció)Fotó: Polyák Attila - Origo

Egyre keresettebb külpiaci termék, hosszú évek óta egyike a legmagasabb áron értékesíthető kertészeti exportcikknek.  

Az elmúlt években 3,5 ezer tonna körüli mennyiséget ért el az exportált friss kajszi, melynek Ausztriába és Németországba megy a meghatározó része.