Magyarország a jövőben 95 százalékban szén-dioxidmentes energiát használ

Vágólapra másolva!
Magyarország a jövőben 95 százalékban szén-dioxidmentes energiát használ majd – tájékoztatta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az MTI-t, miután szerdán beszámolót tartott az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló tanácskozásán.
Vágólapra másolva!

A világszervezet New York-i székházában miniszteri szintű ülésszakon vitatják meg az ENSZ által 2015 szeptemberében elfogadott átfogó fenntartható fejlődési keretstratégia eddigi eredményeit.

Palkovics László az MTI-nek telefonon elmondta: beszámolójában e keretstratégia magyarországi céljairól és eredményeiről beszélt. Mintegy negyedórás előadásában a tárcavezető a vízzel, az úgynevezett tiszta energiával, a fenntartható város- és településfejlesztéssel, valamint a felelősségteljes termeléssel és fogyasztással foglalkozott.

Más országokat támogatunk a vízbiztonságuk megteremtésében

A miniszter beszámolójában kiemelte, hogy „Magyaroszágon a víz minőségével és a vízbiztonsággal kapcsolatos kapcsolatos helyzet jó, 80 százalék fölött van a közművekhez történő hozzáférés”. Hozzátette:

Ez a vízdiplomácia többet jelent diplomáciai egyeztetéseknél, ennek révén Magyarország más országokat támogat vízminőségük és vízbiztonságuk megteremtésében. Palkovics László elmondta: Magyarország évente 2, 7 millió dollárt költ ilyen jellegű támogatásokra.

– Sokat áldozunk szakemberképzésekre is – fejtette ki az innovációs és technológiai miniszter, aláhúzva, hogy Magyarországon nem csupán hazai vízmérnököket képeznek, hanem például a Stipendium Hungaricum, az afrikai, ázsiai, és közel-keleti hallgatók körében az egyik legnépszerűbb képzés.

Nem csak atomenergia

A fenntartható fejlődés egyik fontos területe az energetika. Palkovics László elmondta: az ENSZ tanácskozásán arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Magyarország arra törekszik, a jövőben 95 százalékban szén-dioxidmentes energiából fedezze energiaszükségletét.

Ez atomenergia-felhasználást jelent, de – mint a miniszter hozzátette –

– A magyar zöldgazdaság kialakítása fontos prioritás – hangsúlyozta a tárcavezető. Emellett fontos feladatként említette a közösségi közlekedés „átállítását” elsősorban elektromos meghajtású járművek alkalmazására, a Modern városok programját, valamint az élelmiszereket előállító kis gazdaságok külön támogatását.

Kiállítás Semmelweis életéről

Palkovics László az ENSZ-ben megnyitotta a Semmelweis Ignác életéről és munkásságáról szóló kiállítást is. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az anyák megmentőjeként elismert orvos kitartott tudományos elképzelései mellett, és kutatásai gyakorlati eredményeket hoztak.

– fogalmazta meg a miniszter a kiállítás „üzenetét”.