A biztonságos gazdasági növekedés költségvetéséről szavaz a parlament

VARGA Mihály
Budapest, 2018. június 13. Varga Mihály pénzügyminiszter beszél, mielőtt átadja a 2019-es, a biztonságos növekedés költségvetéséről szóló törvényjavaslatot az Országház Gobelin termében 2018. június 13-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A 2019-es büdzsé a biztonságos növekedés költségvetése lesz, amely a támogatott módosító indítványok ellenére megőrizte eredeti karakterét – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak adott interjúban. A költségvetéssel a biztonság megőrzését, a növekedés fenntartását, a családtámogatások szélesítését, valamint a foglalkoztatás fenntartását tűzték ki célul.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály rámutatott, a jövő évi költségvetés a növekedésre összpontosít, de nem adja fel a pénzügyi stabilitást. A parlamenti vita során több mint 800 ellenzéki javaslatot és további 200 kormánypárti, illetve bizottsági módosítót tárgyaltak és jó párat el is fogadtak. Magasabb biztonsági tartalékot terveztek, nagyobb a mozgástér, ami lehetőséget ad arra, hogy ha év közben bármilyen okból intézkedésre lenne szükség, akkor azt finanszírozni tudják.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács elé kerül javaslatokat augusztus végére öntik egységes formába, utána terjesztik a kormány elé, és az ott született döntések alapján elképzelhető még a költségvetés módosítása.

A költségvetéssel párhuzamosan

az adótörvényekről, köztük a cafeteria rendszer átalakításáról is

szavaz pénteken a parlament. Varga Mihály szerint a szavazásig nem merült fel olyan új, hangsúlyos szempont, amely a kormány kiinduló javaslatát érdemben módosítaná, ugyanakkor tovább vizsgálják, hogy a hosszú távú megtakarítások, az öngondoskodás elősegítése érdekében szükséges-e további kedvezmények fenntartása, bevezetése, elsősorban a biztosítások, az egészség- és nyugdíjpénztárak terén. "Itt nem biztos, hogy a cafeteria, hanem például a személyi jövedelemadóban elérhető kedvezmények kibővítése lehet megoldás. Idén ősszel, az időközben szükségessé váló EU-jogszabályok átültetése miatt valószínű, hogy lesz még egy kisebb adócsomag, így lesz még mód arra, hogy konszenzus esetén változtassunk" - mondta Varga Mihály.

Varga Mihály Forrás: MTI/Kovács Tamás

A pénzügyminiszter

árfolyamszempontból érzékenyebb időszakot vár,

szerinte a forint új egyensúlyi szintet keres majd. Úgy véli, hogy az állami adósságkezelő kibocsátási programján nem kell változtatni az emelkedő hozamkörnyezet miatt, ám átgondolják, érdemes-e a kötvénykibocsátásból megvalósított uniós előfinanszírozást a mostani ütemben folytatni.

Nem akarják visszafogni az európai uniós források felhasználási ütemét, a beruházások gyorsabb megkezdését ösztönöznék – mondta a miniszter, aki szerint az eldöntött állami beruházások ütemezésének megnyújtásával is igyekeznek a kapacitáshiányt kezelni az építőiparban.

A Pénzügyminisztériumban elkészült egy áttekintés arról, hogy az elmúlt 1,5 évben meghozott döntések közül melyek azok a beruházások, amelyek előkészítése lehetővé teszi, hogy csak 2019-ben vagy 2020-ban kezdjenek neki.