Egy ország a katasztrófa szélén, jöhet a végső összeomlás?

demonstration TOPSHOTS Horizontal
A demonstrator throws a tear gas canister back at the riot police during clashes in Caracas on January 22, 2018 which erupted during a protest to condemn the death of dissident former police officer Oscar Perez - gunned down in a bloody police operation on February 16. Perez, whose body was buried by the government on January 21 against his family's wishes, was Venezuela's most wanted man since June when he flew a stolen police helicopter over Caracas dropping grenades on the Supreme Court and opening fire on the Interior Ministry. / AFP PHOTO / Juan BARRETO
Vágólapra másolva!
Az IMF prognózisa szerint Venezuelában az infláció az idén elérheti az egymillió százalékot. Ez az egyik legsúlyosabb hiperinflációs helyzetet idézné elő a modern kori történelemben.
Vágólapra másolva!

A dél-amerikai ország gazdasága egyre lejjebb csúszik a lejtőn az olajárak 2014-ben bekövetkezett összeomlásának hatására. A kormány ma már nem képes a szociális ellátórendszer fenntartására és az árak kordában tartására.

„Az év végéig az infláció elérheti az egymillió százalékot, és a helyzet kísértetiesen hasonlít az 1923-ban Németországban, illetve a 2000-es évek elején Zimbabwéban kialakult állapotokhoz" – idézi a Reuters Alejandro Wernert, az IMF regionális igazgatóját. Az idei évre a Nemzetközi Valutaalapnál az ország GDP-jének 18 százalékos csökkenését várják. Ezzel immár a harmadik egymást követő évben lehet kétszámjegyű a gazdaság teljesítményének visszaesése.

Noha a fekete arany ára nem keveset emelkedett az elmúlt időszakban, láthatóan már ez sem segít, mert Venezuelában az olajkitermelés mára gyakorlatilag összeomlott.

Az ország egyéb gazdasági mutatói is ijesztőek, hiszen például a fogyasztói árak ebben az évben már több mint 46 ezer százalékkal emelkedtek. Legalábbis a parlamenti ellenzék által közzétett adatok szerint. Az ellenzéki pártok tavaly óta publikálnak saját számadatokat, mert az ország központi bankja már a legfontosabb gazdasági mutatószámokat sem közli.

Véres tiltakozások az ország fővárosában, Caracasban idén januárban Forrás: AFP/Juan Barreto

Nicolas Maduro államelnök szerint országa valójában egy gazdasági háború áldozata, amelyet a háttérből az Egyesült Államok támogat. Az IMF segítségét pedig reflexszerűen elutasítják.

Ellenzéki vélemények szerint azonban az ország problémái rossz politikai döntésekből fakadnak.

A nyakló nélküli pénznyomtatás és a nyomában járó hiperinfláció következtében a termelő vállalatok nem – vagy csak csillagászati összegekért - tudnak alapanyagot importálni külföldről, ami számtalan üzem működését sodorta veszélybe az elmúlt időszakban. Az ország gazdasága sajnos elképesztő mértékben leépült az elmúlt évek során.