Az amerikai lépések támogatják az MNB laza monetáris politikáját

Európai központi bank
The European Central Bank (ECB) is pictured prior to the press conference following the meeting of the Governing Council in Frankfurt/Main, on January 19, 2017. / AFP PHOTO / Daniel ROLAND
Vágólapra másolva!
A lassan, de biztosan kibontakozó vámháború az európai növekedési kilátások romlásában és az inflációs várakozások emelkedésében is fokozatosan tetten érhető. Ennek hatására az Európai Központi Bank várhatóan óvatos megközelítést választva szeptemberig kivár a jegybanki politika további iránymutatásával kapcsolatban, ezáltal a Magyar Nemzeti Bankon is enyhül a nyomás, hogy a szigorítás irányába lépjen.
Vágólapra másolva!

A vámháború – főként az európai autógyártók esetleges termelés-visszafogása miatt – az uniós növekedési kilátásokra negatív hatással lehet, miközben az infláció emelkedése irányába mutat, ami júniusban el is érte a 2 százalékos jegybanki célt.

Európai Központi Bank Forrás: AFP/Daniel Roland

– részletezte a várható hatásokat Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió menedzsere.

A vámháború másik, már most jól érezhető hatásaként látványosan fokozódott a befektetők bizonytalansága.

„A növekedési kilátások romlásával az EKB óvatosabb megközelítést alkalmazhat, ami rövid távon az MNB számára is nyitva hagyja a kaput a laza monetáris politika további fenntartásához – erre utal a hazai jegybank tegnap tett kijelentése is. A Monetáris Tanács megítélése szerint ugyanis az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alacsony alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók továbbra is szükségesek" – mondta el a befektetési szakember.

A kockázatkerülő magatartás egyértelműen a feltörekvő piacokat sújtja, hiszen a befektetők elfordultak a kevésbé biztos eszközöktől.

Ennek tulajdonítható az elmúlt hetekben tapasztalt heves forintgyengülés és kötvényhozam emelkedés is, ami érezhetően fokozta a nyomást a Magyar Nemzeti Bankon, hogy szigorúbb monetáris politika irányába mozduljon.