Félnek a részvényektől az amerikai fiatalok

bróker kereskedés befektetés tőzsde pénz részvény kötvény
44201565 - a woman holding a smart phone running a trading or forex app with charts and data
Vágólapra másolva!
Minden harmadik, az amerikai ezredfordulós generációhoz (18-37 év közöttiek) tartozó fiatal ódzkodik a kockázatos befektetésektől, például attól, hogy részvénybe fektesse megtakarításainak egy részét.
Vágólapra másolva!

Sokkal inkább a biztonságosabbnak ítélt bankbetéteket részesítik előnyben, ha hosszú távú, 10 éves befektetésekről van szó. Az idősebb generációknál az Egyesült Államokban egészen mások az arányok, ugyanis 21 százalékuk vásárol részvényeket ahelyett, hogy bankbetétbe tenné a pénzét.
Az ezredfordulós nemzedék képviselőinek 20 százaléka a GfK SE piackutató cég felmérése szerint 1 százaléknál alacsonyabb kamatra köti le a pénzét.

Sőt, a megkérdezettek 19 százaléka egyáltalán nem tesz szert semmilyen hozamra sem a befektetett pénze után.

Az idősebb generációknál az Egyesült Államokban egészen mások az arányok, ugyanis 21 százalékuk vásárol részvényeket ahelyett, hogy bankbetétbe tenné a pénzét. A Bloomberg cikke szerint ugyanakkor az amerikai felnőtteknek csupán 18 százaléka ér el 1,5 százaléknál magasabb hozamot a megtakarításain.

Illusztráció

S hogy az ezredfordulós generáció miért tart ennyire a részvénybefektetésektől?

A válasz elég kézenfekvőnek tűnik: ezt az akkoriban felnőtté váló nemzedéket sokkolta leginkább a tíz évvel ezelőtti tőkepiaci válság.

Ezek a fiatalok emellett meglehetősen kilátástalannak tartják a jövőjüket, hiszen folyamatosan nyögik például a felvett diákhitelek terheit vagy a lakhatási költségeket, s ennek következtében kevés forrásuk jut a különféle megtakarítási formákra.