Magyarország lehagyta a régiót, rekordokat döntenek a külföldi befektetések

BMW, autógyár
Debrecenben épül az új BMW-gyár - Illusztráció
Vágólapra másolva!
A BMW német autógyár Debrecenbe érkezése annak az eredménye, hogy mostanra Magyarország a világon a nyolcadik legvonzóbb befektetési, beruházási helyszínné vált egy amerikai szaklap szerint. Az újság rangsorában a kelet-közép-európai régiót tekintve Magyarország áll az első helyen. A korábbi években minden rekordot megdöntött a külföldi tőkebefektetések értéke hazánkban, ráadásul egyre több, magas minőségű munkahely érkezik. 
Vágólapra másolva!

2023 körül kezdődhet a termelés a BMW debreceni üzemében – írta a Stuttgarter Zeitung a német autógyártó társaságtól származó adatokra hivatkozva.

Az üzemben hagyományos, elektromos és hibrid meghajtású modelleket is gyárthatnak majd.

Arról még nincs hivatalos döntés, hogy pontosan mely modellek készülnek Debrecenben. Az viszont biztosnak tűnik, hogy csak BMW kocsikat gyártanak majd.

Meg nem nevezett vállalati döntéshozók kiemelték, hogy munkaerőpiaci érvek is a térség mellett szólnak, a képzett munkaerő megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre, Németországban viszont lassan szűkössé válik a kínálat.

Az üzemben évi 150 ezer autót gyárthatnak, de ez csak a kezdeti kapacitás,

így csak az első lépést jelentheti az a legkevesebb ezer munkahely, amelyet a nagyjából egymilliárd eurós (322 milliárd forint) beruházással teremtenek.

Debrecenben épül az új BMW-gyár, ami az ország tőkevonzó képességének egy nagyon fontos eredménye Forrás: Imaginechina/Zhang wenkui - Imaginechina/Zhang Wenkui

Ezért vonzó befektetési célpont Magyarország

A BMW Magyarországra érkezése annak a kedvező folyamatnak a folytatása, ami a hazánkba érkező külföldi befektetések egyre nagyobb számát mutatja. A befektetők számára Magyarország a stabil és folyamatosan növekvő gazdasága miatt vonzó – mondta korábban Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke, arra reagálva, hogy az amerikai Site Selection magazin közzétett rangsora alapján

Arra is rámutatott, hogy az amerikai szaklap rangsorában a közép-kelet-európai régiót tekintve Magyarország áll az első helyen.

A HIPA tavaly 96 befektetési tárgyalást zárt le sikeresen, ezek 3,5 milliárd eurós befektetést és

17 ezer új munkahelyet jelentenek az országnak.

Idén pedig már 130 céggel folytatnak tárgyalásokat, amelyek ha sikeresen zárulnak, akkor az ide érkező befektetések közel 8 milliárd eurót tesznek majd ki. A HIPA az elmúlt négy évben minden évben megdöntötte a beruházási rekordokat.

2016 is nagyon sikeres év volt

Rekordévet zárt Magyarország 2016-ban is a külföldről érkező befektetések volumenét tekintve: mintegy 3,2 milliárd euró tőke (992 milliárd forint) érkezett hazánkba. Két évvel ezelőtt 71 pozitív befektetési döntés született.

A befektetési volumen 2015-höz képest több mint duplájára emelkedett, 131 százalékkal nőtt.

A HIPA és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közös munkahelyteremtő szerepének köszönhetően megközelítette a 18 ezer főt a pozitív döntéssel zárult projektek által létrejövő munkahelyek száma, vagyis a 2016-os év eredményei alapján egy kisvárosnyi embernek teremtett munkát az ügynökség tevékenysége. A legtöbb befektetett tőke, 1,7 milliárd euró Németországból érkezett, ezt követően az Egyesült Államokból jött hazánkba a legnagyobb, 399 millió eurós befektetés, a harmadik legtöbb pénzt, 300 millió eurót pedig dél-koreai vállalatok befektetései hozták.

A külföldi tőke szeret Magyarországra jönni – Illusztráció Forrás: Imaginechina/Gao yuwen - Imaginechina/Gao Yuwen

Nagyon jó minőségű álláshelyek jöttek létre

A Global Location Trends Annual Report olyan statisztikát közölt a 2016-os évről, amely a beruházási projektek által teremtett munkahelyek számát az országok népességéhez viszonyítja. Ezen a listán

Magyarország Csehországot, az összes balti államot, Romániát és Szingapúrt is megelőzte

két évvel ezelőtt. Érdekesség, hogy e kategória szerint a világszinten első 20 országból 11 Közép- és Kelet-Európában található.

Hazánk szempontjából talán még érdekesebb az a kimutatás, amely a beruházási projektek által teremtett munkahelyek értéke alapján rangsorolja az országokat. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy az elnyert projektek hozzáadott értékét mérni lehessen. E tekintetben Magyarország az 5. helyre került, ami nagyon jó eredménynek mondható.