Befejeződött Magyarországon a nyári aratás

mező agrár búza reggel befektetés megtakarítás fény
Vágólapra másolva!
A szokottnál két héttel korábban befejeződött idehaza a nyári aratás, adott tájékoztatást az Agrárminisztérium sajtóirodája. Az ország kenyér- és takarmánygabona szükséglete a magtárakba került, és jut exportra is a termésből. A magyar búzát magas áron vásárolják fel az európai piacon – mondta el Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Dányban tartott sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Magyarországon lényegében befejeződött a nyári aratás – jelentette be a mezőgazdaságért felelős államtitkár egy dányi szántóföldi gazdálkodó telephelyén. Feldman Zsolt hozzátette, a több mint 1 millió 600 ezer hektáros vetésterületről

összesen 7,2 millió tonna termést takarítottak be a gazdák.

A búza, árpa, rozs, zab, tritikálé, repce és magborsó szinte mindegyikéről elmondható, hogy a termésátlagok kis mértékben elmaradtak a korábbi években tapasztaltaktól.

Az idei gabonatermés mennyisége nagyon eltérő a különböző területeken, de a minőség mindenütt megfelelő Forrás: MTI/Sóki Tamás

Növekvő árak mellett erős a kereslet a magyar búzára

Legfontosabb kenyérgabonánkból, az őszi búzából több mint ötmillió tonna termett.

Ennek termésátlaga 7 százalékkal lett kevesebb, mint ahogyan az elmúlt öt évben megszokhatták a gazdák.

Az árak azonban meredeken emelkednek, ez pedig ellensúlyozza a gazdák számára a kiesést.

Európa-szerte keresik a magyar búzát - tette hozzá Feldman Zsolt.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta, a vártnál kissé gyengébb termés az idei, szokatlan időjárás számlájára írható. A tavaszi-nyár elejei változékony időjárás ugyanis megviselte a növényeket, így aztán kisebb terméssel is elégedettnek kell lennie a termelőknek – fogalmazott.

Kismértékben csökkentek a termésátlagok, ám az árak jellemzően emelkednek (a képen repcét betakarító kombájn) Forrás: MTI/Varga György

Több millió tonna magyar búzára lesz vevő

Jó hír viszont, hogy a kereskedők keresik a magyar búzát, hiszen a világ nagy gabonatermő területeit aszály sújtotta. Németországban például 10 millió tonnával kevesebb búza termett, mint eddig, emiatt pedig meredeken emelkednek a búzaárak.

Lengyel és német kereskedők révén

nagyjából 2,5 millió tonna magyar búza kerül magas áron ezekben a napokban az európai piacra.

Kelendő a magyar búza az európai piacokon Forrás: 123rf.com

Baglyas János gazdálkodó a tájékoztatón elmondta, az ő területeire bőven jutott csapadék, így a termésátlagokra sem panaszkodhat. A jelenetős mennyiségű termést jó áron sikerült eladni, bár – ahogyan fogalmazott – érdemes lett volna kivárni az értékesítéssel, mert olyan magas árakra, mint amilyeneket most kínálnak a felvásárlók, senki nem számított.