Csökkent az aranykereslet

arany tömb
2515185 Russia, Verhnyaya Pyshma. 10/22/2014 Gold bars manufactured during the opening of a new bank bar manufacturing line at the Yekaterinburg Plant for Non-Ferrous Metals Processing, in the town of Verkhnyaya Pyshma, Sverdlovsk region. Pavel Lisitsyn/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Négy százalékkal kevesebb, 964 tonna arany talált gazdára 2018 második negyedévében, mint az előző év azonos időszakában. Ezt bőven fedezte az aranykínálat, az ugyanis 1 120 tonnát tett ki, három százalékkal többet, mint 2017. április-június között – ismertette a befektetési nemesfémekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az Arany Világtanács legfrissebb adatait.
Vágólapra másolva!

Az adatok szerint 2018 második negyedévében arany ékszerekből fogyott a legtöbb, 510 tonna az idei év második három hónapjában.

Ez is két százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakában értékesített mennyiségtől.

Ez a mennyiség alapvetően a kínaiak vételeinek köszönhetően, ám a bizonytalanná vált gazdasági kilátások miatt az Egyesült Államokban is többen tették át megtakarításaikat a sárga nemesfémbe.

Illusztráció Forrás: AFP/RIA Novosti/Pavel Lisitsyn

Ezzel szemben

a hagyományosan jelentős aranyvásárló indiaiakat a második negyedévben megfigyelhető áremelkedés elriasztotta,

amit csak tetézett az indiai rúpia gyengülése – e két tényező együttes hatására a világ második legnépesebb országának kereslete 8 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Aranyrudakból és érmékből hajszálra ugyanannyi fogyott: 247,6 tonna.

Miközben az Egyesült Államokkal szembeni növekvő geopolitikai feszültségek miatt Kínában és Iránban többen menekítették a megtakarításaikat a sárga nemesfémbe, addig Törökországban, Indiában és Európában kevesebb fogyott az aranyrudakból és érmékből – mutatott rá Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

Illusztráció Forrás: MNB

Ugyanakkor immár másfél éve egyre több pénz áramlik a tőzsdén kereskedett arany befektetési alapokba. Azok készletei 2018 második negyedévében 33,8 tonnával gyarapodtak, ami az európai befektetők fokozódó aktivitásának köszönhetően. Ennek oka Juhász Gergely szerint az olaszországi választásokat és a monetáris politikai kilátásokat övező bizonytalanságban keresendő.

A központi bankok viszont tovább növelték aranytartalékaikat – április és június között 89 tonnával. Mindenekelőtt Oroszország, Törökország és Kazahsztán, valamint – kisebb mértékben – India jóvoltából.

Az elektronikai eszközök előállításához két százalékkal több aranyra tartottak igényt a gyártók 2018 második negyedévében, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül a vezeték nélküli készülékek vitték a prímet, amelyeknél megnövekedett az okostelefonokba, a játékkonzolokba és a biztonsági rendszerekbe beépített arcfelismerő 3D-s érzékelők aránya – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Az 1 120 tonnás 2018 második negyedévi aranykínálat három százalékkal haladta meg 2017 második három hónapjáét,

annak hatására, hogy nőtt a sárga nemesfém bányászata és az aranyfedezeti ügyletek nettó értéke.

Miközben az aranybányák 836 tonnát hoztak a felszínre, 295 tonnát újrahasznosítottak a sárga nemesfémből.

Az arany 2018. második negyedév végi unciánkénti (1 uncia = 31,1035 gramm) 1 254,50 dolláros (348 ezer forint) ára közel négy százalékkal haladta meg a 2017 második negyedévit. Az utóbbi napokban a sárga nemesfém ennél alacsonyabban, 1 220 dollár (338 ezer forint) környékén cserélt gazdát.