Így vezette a Pepsit 12 éven át a világ egyik legsikeresebb üzletasszonya

Indra Nooyi
(FILES) In this file photo taken on June 07, 2015, Indra K. Nooyi, Chairman and Chief Executive Officer of PepsiCo, rings the Opening Bell with other executives at the New York Stock Exchange in New York City. Pepsico announced Monday, August 6, 2018 that Indra Nooyi is stepping down as chief executive after 12 years at the helm of the US soft drinks and snacks giant. She will be replaced by President Ramon Laguarta on October 3, but will remain as chairman of the board until early 2019 to oversee the transition. / AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / SPENCER PLATT
Vágólapra másolva!
Az amerikai központú globális vállalat, a Pepsi éléről távozik Indra Nooyi, aki augusztus hatodikán maga jelentette be a hírt. A most 62 éves üzletasszony több mint két évtizeden át vezette a vállalatot – ám nem ez az egyetlen cég, ami nagy szerepet töltött be az életében.
Vágólapra másolva!

Nooyi 1955-ben Csennaiban, Indiában született. Vezetése alatt a Pepsi egészséges étel- és italkínálattal bővítette a portfólióját, miközben új és alkalmanként ellentmondásos üzleti döntéseket hozott.

Indra Nooyi, a PepsiCo távozó vezérigazgatója Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

– mondta a Harvard Business Review-nak 2015-ben.

Nooyi diplomáit a Madras Christian College-ban, valamint az Indian Institute of Management üzleti iskola kalkuttai egyetemén szerezte meg – mindkettő egyetem India legrangosabb intézményei között szerepel.

Ezután a Johnson & Johnson indiai részlegénél kezdett el dolgozni, végül

1978-ban megkezdte üzleti tanulmányait a Yale egyetem üzleti szakán

– amit édesanyja eleinte nem támogatott.

Indra Nooyi Forrás: AFP/Nicholas Kamm

25 évesen kötött házasságot Raj K. Nooyival, aki 2002-től az Amsoft Systems elnöke, két kislányuk született. Nooyi úgy nyilatkozott 2007-ben, hogy igyekszik fenntartani egy egyensúlyt a cégvezetés, az anyaság és a házassága között.

Nooyi a huszas és harmincas éveiben a Boston Consulting Groupnál és a Motorolánál is dolgozott, valamint a robotikára szakosodott Asea Brown Boverinél.

1994-ben két ajánlattal is megkeresték: a General Electric és a PepsiCo – utóbbi a stratégiai vezetői pozíciót ajánlott fel.

Illusztráció Forrás: AFP/Justin Sullivan

Az egyik legkorábbi és legellentmondásosabb döntése során meggyőzte a PepsiCo akkor vezérigazgatóját, hogy szálljon ki az olyan gyorséttermi láncokból, mint a Pizza Hut vagy a Taco Bell.

Nooyi karrierje gyorsan ívelt felfelé: 2000-ben pénzügyi igazgatóvá lépett elő, 2001-ben a részleg elnökévé vált, majd 2006-ban már vezérigazgatóként köszönthették.

Mikor átvette a cég vezetését, számos lassító tényezővel kellett szembenéznie. Az igazgatónő a rövid távú sikerek helyett a hosszú távú eredményekre helyezte a hangsúlyt, úgy vélte, a dizájnközpontúság az, ami felélesztheti a vállalatot.

Ezenfelül az egészséges termékekre helyezte a hangsúlyt, emiatt számos alkalommal megkérdőjelezték hozzáértését. Mígnem 2016-ben a cég negyedéves adatai túlszárnyaltak minden várakozást.

A PepsiCo tavaly 63,5 milliárd dollár bevételt termelt olyan termékeken keresztül, mint a Doritos, a Cheetos, a Lay's, a Quaker Oats és a Naked Juice.

Eközben a vezérigazgató 31 millió dollárt keresett.

Illusztráció Forrás: Pepsi

A céget vezetni az egyik legnagyobb megtiszteltetés az életem során, hihetetlenül büszke vagyok arra, amit az elmúlt 12 évben közösen elértünk,

– nyilatkozta a leköszönő Nooyi.

Továbbá elmondta a Bloombergnek, hogy elsőként egy kis pihenést tervez, utána azonban szeretne segíteni a női tehetségek felkutatásában és menedzselésében.