Ez a 10 város vezeti az USA fenntarthatósági listáját - galéria

2018.08.13. 16:29

Elsőre szokatlannak tűnő eredménnyel zárult az elemzés, melyben azt vizsgálták, melyek a leginkább fenntartható módon működő amerikai városok, írja a FastCompany. Az élmezőnyben végzők nagyja a keleti vagy a nyugati parton található település, közöttük olyan nagyvárosokkal, melyek nem is olyan régen még erőteljesen függtek a fosszilis energiahordozóktól.

Nyilvánosan elérhető szén-dioxid-kibocsátási adatokat, a kereskedelmi célú ingatlanok jelentette környezeti terhelést, a megújuló energiaforrások arányát a városi energiaellátásban, de még a telepített elektromosautó-töltők számát is figyelembe vették annak a rangsornak a felállításában, mely a fenntartható működés alapján rendezi el az USA városait. A módszertan szerint, legfeljebb 100 pontot kaphattak a városok ez irányú törekvéseikre, a rangsor a pontértékek alapján dőlt el.

Az alábbi képre kattintva galéria nyílik a 10 leginkább fenntartható módon működő amerikai városról! 

Seattle látképe: a képre kattintva galéria nyílik az USA leginkább fenntartható módon működő városairól - Kattintson a galériáért!Forrás: Wikimedia Commons

A Commercial Café ezek mellett arra is ügyelt, hogy megvizsgálja, milyen erőfeszítések zajlanak egy adott településen a környezet védelme és a fenntarthatóság érdekében. Így például számoltak azzal is, hány épület tekinthető energetikai megoldásai alapján „zöldnek”, és hány ilyen beruházás kivitelezése van folyamatban.

Külön érdekességet jelent, hogy a lista első helyén álló város vezetése még év elején pert indított öt nagy, fosszilis energiahordozókkal üzletelő nagyvállalat ellen – köztük a Chevron és az ExxonMobil –, azért, hogy anyagilag felelőssé tehesse a cégeket az éghajlatváltozásért, illetve annak a városi infrastruktúrára gyakorolt hatása miatt.

Egy szövetségi bíró visszadobta az indítványt, ettől függetlenül az azt benyújtó, korábbi olajfüggéséről ismert metropolisz – két másik, hasonló várossal együtt – a lista első, illetve előkelő helyein végzett.

A cikk folytatásában pedig további grafikonokon tekintheti át, hogy állnak az USA nagyvárosai a fenntarthatóság egyes részkérdéseiben, és melyik a tízes élboly mögötti további 30, kiemelkedően jól teljesítő város!

Előző
  • 1
  • 2
Következő