Beindult a kitermelés a világ egyik legnagyobb tengeri gázplatformján

Shell
FLNG Prelude is the world's largest floating facility located offshore Australia at Browse region
Vágólapra másolva!
Elindult a kitermelés az Ichthys-projektben, mely jelenleg talán a világ legnagyobb gázkitermelő vállalkozása. Az Oilprice ennek kapcsán arról ír, hogy a felhozott gáz nagyja – cseppfolyósított formában, azaz LNG-ként – Japánba kerül majd, aminek köszönhetően Ausztrália akár a világ vezető exportálójává is válhat.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo arról korábban beszámolt, Észak-Ausztrália tengeri területein különösen értékes gázlelőhelyek találhatók. Két, minden tekintetben gigantikus vállalkozás keretében meg is kezdődik a tengerfenék alatti mezők kiaknázása. Ebből a japán Inpex, az ország legnagyobb kitermelő-vállalata bejelentette, az Ichthys-projekt megkezdte a termelést.

Több millió tonna évente

A területen két úszó monstrum kezdi meg működését. A Shell Prelude névre keresztelt úszó gázplatformja mérnöki csúcsteljesítmény, mert nemcsak a kitermelést végzi el, hanem menet közben a cseppfolyósítási feladatokat is.

A japán Inpexé nem kevésbé bámulatos fejlesztés.

A kitermelt gáz először egy központi feldolgozó létesítménybe kerül (Ichthys Explorer), ahol elkülönítik azt gázra és vízre (Ichthys Venturer).

A gáz ezt követően egy közel 900 kilométeres csővezetéken egy szárazföldi feldolgozóba kerül, ahol megtörténik cseppfolyósítása.

A tervek szerint, ha a hatalmas gázplatform eléri csúcsteljesítményét, évente 8,9 millió tonna LNG, azaz cseppfolyósított gáz előállítására lesz képes.

A Shell Prelude-je nem kevésbé lenyűgöző vállalkozás Forrás: Shutterstock

Japánba kerül a nagyja

Az Ichthys-projektben a francia Totalnak mintegy 30 százalékos részesedése van, de japán és ausztrál társaságok is érdekeltek abban. Ennek az a jelentősége, hogy ha a létesítmények csúcsra járnak és a Shell Prelude-je is megkezdi a munkát, azzal Ausztrália nemcsak második helyét őrzi meg a legnagyobb LNG-országok között, hanem megszorongathatja Katart is. Jelenleg ez állam a legnagyobb LNG-szállító a világon.

Az Artic Voyager nevű LNG-tanker Rotterdamban Forrás: AFP/Lex Van Lieshout

Az Inpex azt is közölte, a gigantikus beruházás megvalósítására 40 milliárd dollárt költöttek partnereikkel együtt.

Ez közel 11 ezer milliárd forint, ami közelít Magyarország éves GDP-jének harmadához.

A projektet 2012-ben kezdték megvalósítani.

Az ily módon kitermelt LNG mintegy 70 százalékát Japán vásárolja meg, ezzel – Kínát és Dél-Koreát megelőzve - ő a legnagyobb LNG-importőr a világon.