Százezreket keresnek a szabadúszó drónpilóták

drón
A drone flies on the Lohrberg mountain seemingly above the skyscrapers of the city that actually are located some kilometres away in the bank district in Frankfurt am Main, Germany, 27 August 2017. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa
Vágólapra másolva!
Bár a drónpilóták piaca igen telített, egyre többen vágnak bele, hogy pilótává képezzék ki magukat és saját felszereléssel, szabadúszóként vállaljanak munkát. Bár a kezdetek itt sem egyszerűek, egy képzett drónpilóta százezreket is kereshet évente.
Vágólapra másolva!

Andrew Dean, korábban pincérként dolgozott, ám négy évvel ezelőtt elvégzett egy drón használatról és termodinamikai megfigyelésekről szóló tanfolyamot, és azóta az Egyesült Államok Légierejének alkalmazottja.

A coloradói bázison tevékenykedő Dean drónpilótaként 200 ezer dollárt (57 millió forint) keres

– állítja a MarketWatch.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Frank Rumpenhorst

Dean hozzátette, hogy az első év volt számára a legnehezebb, mivel ekkor előre meg kellett vásárolnia a szükséges felszerelést.

Egy drón ára az ezer dollártól egészen a tízezer dollárig (285 ezer és 2,8 millió forint) is elmehet, amennyiben például speciális kamera, mondjuk hőkamera is kerül a gépre, az további 3 ezer dollárba (855 ezer forint) kerül.

Vic Moss, a Drone U online közösség társtulajdonosa elmondta, hogy a részidős drón repüléssel akár 600 dollárt (171 ezer forint) is lehet keresni hetente, aki pedig nagy márkáknak dolgozik, akár 3.500 dollárt (egymillió forint) is kérhet ugyanezért.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Maurizio Gambarini

A drónpilóták napjai igen különbözőek tudnak lenni, a legtöbben szabadúszóként dolgoznak, így a nagy cégektől egészen a kisvállalkozásokig terjed a megbízók listája. A drónokat pedig a legkülönfélébb dolgokra is fel lehet használni:

épületek háromdimenziós leképezésétől kezdve a termodinamikai képekig igen változatos a megbízás.

PJ Cook drónpilóta például a Dél-Floridai Egyetem építkezési munkálatait dokumentálja egyik gépével, míg a másikkal a Costco áruház új raktárépületét figyeli meg.

Illusztráció Forrás: AFP/Aris Messinis

Ugyanakkor ehhez a munkához elengedhetetlen az utazási hajlandóság, valamint szükséges hozzá felelősségbiztosítás, és az USA-ban a Szövetségi Repülési Igazgatóság engedélye, amelyet kétévente meg kell újíttatni.