Több mint 40 éve nem volt ilyen alacsony a brit munkanélküliség

angol gyári munkás
Vauxhall employees work on a vehicle on the production line at the Vauxhall car factory in Ellesmere Port, north-west England, on May 17, 2012. Vauxhall, the British division of US carmaker General Motors, said Thursday it would build the new Astra model at its northern England plant in a Ł125-million ($198 million, 156-million-euro) investment. AFP PHOTO / PAUL ELLIS
Vágólapra másolva!
A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint a júniussal zárult három hónapban átlagosan 4 százalék volt az állástalanok aránya. Ez 1975 februárja óta a legalacsonyabb szint, és még a szakértőket is meglepte.
Vágólapra másolva!

Az év első három hónapjához képest, amikor 4,2 százalékos munkanélküliséget mértek, 65 ezerrel 1,36 millióra csökkent az állástalanok száma, a foglalkoztatottaké 42 ezerrel 32,39 millióra nőtt. Az előző év azonos időszakához képest pedig 313 ezerrel bővült a foglalkoztatottak száma.

A 16-64 év közötti, gazdaságilag aktív korcsoportban az első naptári negyedévhez hasonlóan

75,6 százalék a foglalkoztatottsági ráta, a legmagasabb azóta, hogy a statisztikai hivatal 1971-ben a jelenlegivel összehasonlítható módszertannal elkezdte e mutató rendszeres mérését.

Az egy évvel ezelőtti időszakban 75,1 százalék volt.

Brit munkás a Vauxhall gyárában Forrás: AFP/Paul Ellis

A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a heti átlagos alkalmazotti nominálbér a márciustól júniusig tartó három hónapban átlagosan 2,4 százalékkal emelkedett éves összevetésben. Ez a vizsgált időszak átlagos éves inflációjával együtt számolva 0,1 százalékos reálbérnövekedést jelent.

A most közzétett adatokból kiderült:

rekordmértékben csökkent az Egyesült Királyságban dolgozó európai uniós munkavállalók száma.

A trend a brit európai uniós tagságról szóló 2016-os népszavazás óta tart. A második negyedévben 2,28 millió európai uniós állampolgár dolgozott a szigetországban, 86 ezerrel kevesebben az előző év azonos időszakához képest. Ez az 1997 óta tapasztalt legnagyobb mértékű csökkenés.

Emelkedett viszont az Európai Unión kívülről érkező külföldi munkavállalók száma: éves összevetésben 74 ezerrel 1,27 millióra nőtt.