Betiltják a kutya- és macskahús kereskedelmét ebben az országban

Rizs, mámor, Jáva - A hét képei, riszföld
Two farmers chat in a rice field while waiting for the Indonesian frontrunner presidential candidate, Jakarta Governor Joko Widodo as he campaigns in Gentasari village in Cilacap, central Java island on June 13, 2014. Campaigning for Indonesia's July presidential election officially kicked off on June 4, with favourite Joko Widodo facing a tough challenge from a Suharto-era former general with a chequered human rights record. AFP PHOTO / ROMEO GACAD
Vágólapra másolva!
Az ország turisztikai arculatának és az állategészségügyi helyzet javítása érdekében, az indonéz kormány hivatalosan betiltja a kutya- és a macskahús kereskedelmét, jelenti az Asia Times a The Jakarta Post alapján.
Vágólapra másolva!

Ezért a döntésért régóta lobbiztak állatvédő szervezetek. Attól nemcsak az ország jobb külföldi megítélését várják, hanem azt is, hogy így könnyebben visszaszorítható az Indonéziában az egyik legsúlyosabb állategészségügyi gondnak számító veszettség is.

Dél-koreai állatvédő aktivisták tiltakoznak a kutyahús fogyasztása ellen egy júniusi tüntetésen Forrás: AFP/-

Ez volt a záró megállapodás

Nemzetközi és belföldi civil szervezetek már régóta nyomást gyakoroltak a jakartai vezetésre a kérdésben.

A kutya- és macskahús kereskedelmi tilalmáról szóló bejelentésre végül egy kétnapos, állategészségügyi konferencia végén került sor.

Ezen az állatvédő szervezetek képviselői mellett, az indonéz Mezőgazdasági Minisztérium és más kormányzati szervek munkatársai is részt vettek.

Más országokra még várni kell

Több indonéz kormányzati tisztviselő megjegyezte, az indonéz vezetés felismerte azt, hogy

az egyébként kedvelt turisztikai célpontnak számító ország hírnevének árt minden, ami arra utal, hogy az állatjólét alacsony színvonalú náluk.

Turistákat tántoríthat el az utazásuktól az, ha hírét veszik annak, az ország nem tesz meg mindent az állatok védelméért és helyzetük javításáért.

Ront az ország turisztikai arculatán a macska- és kutyahús kereskedelme Forrás: AFP/Romeo Gacad

Az egyik, állategészségügyi szervezetnél dolgozó szakember pedig azt is megjegyezte, a lépés sokat segíthet abban, hogy

visszaszorítsák az állatok körében terjedő járványos megbetegedéseket, elsősorban az emberre is veszélyes veszettséget.

Az állatvédő szervezetek remélik, hogy az indonéz példát más ázsiai országok, például Kína, Dél-Korea, India és Vietnám is követni fogja, és hasonlóan a jakartai döntéshez, ezeken a helyeken is betiltják a kutyák és macskák húsának kereskedelmét.