Kínaiak vették meg a magyarok kedvenc hűtőgépgyártó cégét

gorenje
A worker shows a range of retro-design refrigirators at the stand of Slovenian home appliance manufacturer Gorenje during the 52nd edition of the IFA (Internationale Funkausstellung) electronics trade fair in Berlin on September 3, 2012. IFA, Europe's largest consumer electronics and home appliances fair opens to the public from August 31 to September 5, 2012, with more than 1,400 exhibitors taking part. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL / AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
Hatalmas változások jönnek a Gorenje nevű szlovén vállalatnál miután a kínai Hisense nemrégiben többségi tulajdonos lett. A Delo értesülései szerint a teljes felső vezetés távozhat, a kínaiak pedig a tőzsdéről is kivezetik a céget.
Vágólapra másolva!

A Hisense háztartásigép-gyártó vállalat három hónappal ezelőtt megvette a Gorenje részvényeinek 95,42 százalékát, 293 millió euróért. A kisrészvényeseknek 12 eurót ajánlott részvényenként, ugyanannyit, amennyiért a kínai vállalat megvásárolta a nagyrészvényesek tulajdonrészét is a Gorenjeben.

Csütörtöktől a Gorenje igazgatósága hat kínai taggal bővült.

Az új tagok a szlovén Delo szerint Yeguo Tanga, Shaoqian Jia, Huizhong Dai, Yuling Gaa és Xin Liua, míg Franjo Bobinac egyelőre maradt az igazgatóság elnöke, de a delo.si értesülései szerint ez nem biztos, hogy sokáig így marad, mivel úgy tűnik a Hisense saját embereivel szeretné feltölteni a legfontosabb pozíciókat.

Illusztráció Forrás: AFP/John Macdougall

Bobican sajtóközleményben elmondta, hogy egy évvel ezelőtt kezdték meg az új stratégiai partner keresését, a választás pedig a Hisense-re esett. Hozzátette, hogy új partnert és egyben tulajdonost is sikerült találniuk, segítségükkel pedig a Gorenje képes lesz gyorsabban fejlődni és terjeszkedni.

A Gorenje az egyik legnagyobb exportra termelő szlovén cég.

A vállalatnak 11 ezer alkalmazottja van, továbbá Csehországban és Szerbiában is rendelkezik leányvállalattal. A cég tavalyi profitja 84 százalékkal zuhant a költségek növekedése és az éleződő verseny miatt.

Idén az első negyedévben ugyanakkor jelentősen tudta növelni nyereségét.

A cég májusban azt közölte, hogy az adózott eredménye 2,5 százalékkal, 23,5 millió euróra nőtt. A kínai vállalat kötelezte magát, hogy megőrzi a Gorenje márkanevet és megtartja az alkalmazottakat. A szlovéniai cég lesz a Hisense fő európai kutatási és fejlesztési, valamint termelési központja.