Az agártárca támogatja az almatermelő gazdák akcióját

alma almafa almaszüret dolgozik fa Foglalkozás gyümölcs gyümölcsfa HÉTKÖZNAPI munkás NÖVÉNY SZEMÉLY szüretel Napkor, 2014. szeptember 22.
Mezőgazdasági idénymunkások jonagored almát szednek Tudlik Tamás őstermelő almáskertjében a Szabolcs-Szatmár-Bereg me
Napkor, 2014. szeptember 22. Mezőgazdasági idénymunkások jonagored almát szednek Tudlik Tamás őstermelő almáskertjében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkor határában 2014. szeptember 22-én. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Nagy István agrárminiszter a Kossuth Rádió 180 perc műsorában beszélt arról, hogy az agrártárca kiáll a gazdák akciója mellett, és nem hagyja, hogy az élelmiszerlánc leggyengébb szereplői kiszolgáltatottá váljanak.
Vágólapra másolva!

A miniszter arra számít, hogy a gazdák összefogása eredményre vezet. Nagy István kijelentette, az Agrárminisztérium nem tartja reálisnak az ipari alma kilogrammonkénti 13 forintos árát.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi 730 ezer tonnányi termés nem számít kiugrónak, hiszen korábban 900 ezer tonna fölötti termés is volt már Magyarországon, emellett Kínában is kevesebb a termés, tehát semmilyen ok sem indokolja a kirívóan alacsony árat.

A felvásárlók kihasználják, ki akarják használni a gazdákat, mert tudják, hogy a termény romlandó, tehát eladási kényszerben vannak – jelentette ki.

Az Európai Bizottság javaslata uniós szinten tiltaná be a gazdákkal kötött felvásárlói szerződések egyoldalú és visszamenőleges módosítását, romlandó élelmiszerek esetében a késedelmes fizetést, valamint a visszáruzást.

Nagy István agrárminiszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A visegrádi országok ennél is szigorúbb fellépést sürgetnek a tisztességtelen forgalmazói magatartással szemben. Nagy István elmondta,

azt szeretnék, hogy ez az előírás valamennyi felvásárlóra kötelező legyen, és hogy a gazdák ne szenvedjenek kárt a gazdaságilag erősebb szereplők tisztességtelen magatartása miatt.

Az uniós szabályozás elfogadása segíthet a jövőben megakadályozni az olyan helyzetek kialakulását, amely jelenleg a magyar almatermelőket érinti. A kormányzat álláspontja szerint az idei évben a vállalkozások közötti tisztességes kapcsolatokkal kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, amely lehetővé teszi, hogy mind a termelők, mind pedig a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket.