Idén ősszel is várható nyugdíjprémium

forint pénz pénzügyek pénztárca bankkártya bankjegy papírpénz érme apró aprópénz pénz pénzügyek pénztárca bankkártya papírpénz érme apró aprópénz
Vágólapra másolva!
A nyugdíjasok idén is számíthatnak nyugdíjprémiumra, amennyiben azt a gazdasági növekedés lehetővé teszi. A nyugdíjprémium összegéről és kifizetésének idejéről ősszel születhet döntés.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium közleményt adott ki, amely szerint várhatóan idén ősszel is kapnak a nyugdíjasok nyugdíjprémiumot.

Ebben az évben 32 milliárd forintot különített el a kormány a nyugdíjprémium kifizetésére.

Mikor jár a prémium?

Nyugdíjprémium kifizetésére akkor nyílik lehetőség, ha a GDP bővülése meghaladja a 3,5 százalékot, miközben a költségvetési hiány mértéke is a tervek szerint alakul.

Idén ősszel is járhat nyudgdíjprémium - Illusztráció Fotó: Origo

Mivel a Pénzügyminisztérium számításai szerint az idei évben 4,3 százalékkal nőhet a gazdaság, ezért ez vélhetően teljesülni fog.

Ezt a legfrissebb 4,5 százalékos féléves adat is alátámasztja.

Magyarország történetében először tavaly kaphatott minden nyugdíjas egyszeri,

átlagosan 12 ezer forintot.

Mekkora lehet a prémium?

A nyugdíjprémium összege az irányadó szabály szerint a GDP növekedésnek mértékétől függ, amelynek 3,5 százalék feletti részével szorozzák meg a havi nyugdíj összegének negyedét, legfeljebb 20 ezer forintot. A 4,3 százalékos GDP-növekedés 0,8 százalékponttal haladja meg a küszöböt így a nyugdíjprémium maximális összege 16 ezer forint lehet.

A kormány célja, hogy sikeres gazdaságpolitikájának eredményeiből minden magyar ember részesülhessen.

- olvasható a közleményben.