Ezért mennek ritkán szabadságra az amerikaiak

nyugdíjas munkavállaló
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok az egyetlen gazdaságilag fejlett ország, ahol a mindenkori kormány nem garantálja a munkavállalók számára a fizetett szabadságot. A Center for Economic and Policy Research jelentése szerint a munkavállalók negyede egyáltalán nem kap szabadságot.
Vágólapra másolva!

Eközben Franciaországban, az Egyesült Királyságban vagy éppen Spanyolországban a munkavállalóknak 30, vagy annál több nap fizetett szabadság jár – derül ki a Statista adatgyűjtő portál összeállításából.

Illusztráció Forrás: Image Source/Zero Creatives

És míg a legtöbb vizsgált ország biztosít kötelező fizetett szabadságot a munkavállalóknak, addig az Egyesült Államokban nincs ilyen lehetőség.

Ugyanakkor azok az amerikaiak, akiknek biztosított a fizetett szabadnap, mégsem veszik ki.

Az amerikai munkavállalók fele az év végéig nem használta ki a szabadnapokat. 2017-ben az átlagos amerikai csak 17 nap fizetett szabadságot vett igénybe, a Project Time Off tanulmánya szerint.

Illusztráció Forrás: BSIP/Alice S. / BSIP/Alice S.

A ki nem vett szabadság nagymértékben befolyásolja a mentális egészséget, és nem véletlen, hogy az amerikaiak több mint fele állítja, hogy kiégett vagy túlterhelt.

És azok, akik évente nem pihennek legalább egy hetet, nagyobb valószínűséggel lesznek szívbetegek

– állítja a New York-i Oswego Egyetem kutatása.

Magyarországon minimum 20 nap fizetett szabadság jár a munkavállalóknak, amely a munkában töltött évek számával emelkedik, és van számos fizetett ünnepnap is.