A világ legnagyobb befektetője elárulta a titkát

befektetés, részvény, üzlet, tanácsadás
Érdemes több részre bontani a befektetéseket
Vágólapra másolva!
Rengeteg befektetési stratégia létezik napjainkban, és mindenkinek megvan a maga kedvence. Vannak, akik a spekulációval és nagy kockázatvállalással próbálkoznak, mások a biztosabb, hosszú távú megoldásokban bíznak. Azonban mindkét stratégiai esetén van egy dolog, ami szinte megkerülhetetlen a sikerhez vezető úton. Ezt árulta el Harry Markowitz, Nobel-díjas közgazdász.
Vágólapra másolva!

Harry Markowitz amerikai közgazdász 1990-ben kapott közgazdasági Nobel-díjat miután lefektette

a modern portfólió elmélet alapjait, és létrehozta a portfólió optimalizálási elméletet.

Az elmélet annyira sikeres, hogy a jelenleg 90 éves férfit hívják a világ legnagyobb befektetőjének. Erre jó példa Cullen Roche, az Orcam Financial alapítójának rangsora.

Bár maga Markowitz soha nem ért el gyakorlati sikereket a Wall Streeten, de a lista szerzője szerint

nem lehet pusztán anyagi teljesítmény alapján meghatározni, hogy ki a legnagyobb befektető.

Nobel-díj járt az elméletért Forrás: AFP/Berit Roald

Utóbbi szempont alapján egyértelműen Warren Buffett vezeti a listát, de sokkal fontosabb a befektetési stratégiák alapjait lefektetni, mint azokat sikeresen alkalmazni - olvasható a MarketWatch oldalon.

Markowitz elmélete annyira összetett és komplex, hogy az alapján még évtizedekkel később is olyan dolgokat vizsgálnak, hogy például a vízszint állása hatással van-e a tőzsdei részvények árfolyamára.

Mi volt Markowitz egyszavas tanácsa?

Harry Markowitz a Personal Capital oldalnak adott interjút, ahol egy szóban foglalta össze a legjobb befektetési tanácsát:

Diverzifikálj!

Markowitz természetesen kifejtette mondanivalóját:

Mi a diverzifikáció?

A diverzifikáció a befektetések kockázatkezelésének egyik fontos eleme. Lényegét tekintve kockázatmegosztást jelent oly módon, hogy a befektetés nem egyetlen, hanem több értékpapírba történik. 20-30 elemből álló értékpapír-portfólió tekinthető jól diverzifikáltnak. A diverzifikáció célja a kockázat tervezett megosztásával az esetleges veszteségek csökkentése, ami általában (de nem törvényszerűen) a várható hozam csökkenésével is jár. (Forrás: Wikipédia)

A Nobel-díjas közgazdász szerint, aki kezdőként akarja befektetni a pénzét, annak először érdemes tisztázni magában, hogy mekkora kockázatot hajlandó vállalni.

Ezt követően érdemes szétszórni kockázatos és kevésbé kockázatos lehetőségek között a befektetésre szánt vagyont.

Érdemes több részre bontani a befektetéseket Forrás: Cultura Creative/Copyright Andrew Brookes/Andrew Brookes

Markowitz sosem szeretett spekulálni, mert szerinte az emberek többségének egyszerűen az nem való. Példaként Keynes-t hozta fel, aki többször is teljesen elvesztette vagyonát, majd vált újra gazdaggá a spekulációnak köszönhetően.