Rohamosan terjednek a pénzpontok

ATM terminal bankautomata
Vágólapra másolva!
Az ügyfelek készpénzbefizetési tranzakcióik 12 százalékát a bankfiók megkerülésével, a pénzbefizetésre alkalmassá tett pénzpontokon (ATM-készülékeken) keresztül hajtják végre. Az ilyen tranzakciók értéke négy év alatt megnyolcszorozódott.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évek legsikeresebb banki innovációjának címére pályázó megoldások között előkelő helyet foglalhat el a pénzpontos (ATM-es) készpénzfelvétel. A Világgazdaság elemzése idézi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáit, amelyek szerint a megoldás előretörése rohamos:

az év első negyedében már csaknem 890 ezer tranzakció történt, miközben egy éve még csak 408,5 ezer.

A növekedés a hálózat bővülésének köszönhető, ma már a legtöbb nagybankunk gőzerővel fejleszti a pénzpontos készpénzfelvételt. Ennek oka egyértelműen az, hogy az automatákon keresztüli pénzfelvétel valóban csökkenti a bankfiókok leterheltségét.

A jegybank adatai szerint 2014 első negyedévében 7,43 millió készpénzbefizetés történt a bankfióki pénztárakban, és mindössze 211 ezer bankkártyás pénzbefizetés.

Forrás: Dreamstime

Szinte a borítékos pénzbefizetés volt egyeduralkodó, amikor a befizetett összeget másnap, manuális módon írták jóvá az ügyfél számláján, míg most a modern pénzpontokba befizetett összeg azonnal jóváíródik a számlán. A bankfióki befizetési csúcs 2012 második negyedévében volt, akkor 9,6 millió ilyen ügylet zajlott.

Az elmúlt négy évben csaknem egymillióval csökkent a banki befizetések száma, az idei első negyedévben regisztrált 6,48 millió pénztári befizetéssel szemben áll ugyanakkor a már említett 889 ezer pénzpontos befizetés.


Vagyis az emberek a számlákra történő készpénzbefizetési tranzakciók több mint 12 százalékát már elektronikusan, bankfióki dolgozó közreműködése nélkül hajtják végre.