Leminősítette Törökországot a Standard & Poor's és a Moody's

Vágólapra másolva!
Leminősítette Törökország eddig sem befektetési ajánlású államadós-besorolását két nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service, egyaránt elsősorban azzal a várakozásukkal indokolva a lépést, hogy a török líra legutóbbi szélsőséges árfolyam-kilengései és az ebből eredő, várhatóan meredek ívű fizetésimérleg-mozgások kikezdik a török gazdaság alapjait.
Vágólapra másolva!

Az S&P jövőre recesszióval számol Törökországban.

A Standard & Poor's globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy Törökország hosszú futamú szuverén devizaadósságnak osztályzatát az eddigi "BB mínusz"-ról egy fokozattal "B plusz"-ra, a helyi valutában fennálló hosszú távú török szuverén kötelezettségek besorolását ugyancsak egy osztattal "BB"-ről "BB mínusz"-ra rontotta.

Az új osztályzatok kilátása stabil.

Nem olyan rossz a helyzet, mint 2001-ben

Indoklásában a cég kiemelte, hogy a török líra szélsőséges árfolyammozgásaira a kormány eddig csak korlátozott szakpolitikai lépésekkel válaszolt.

Az S&P hangsúlyozza, hogy

a török líra az év eleje óta 38 százalékkal gyengült a dollárral szemben,

és ennek az értékvesztésnek csaknem a fele az elmúlt két hétben ment végbe. Mindeközben az éves szintű infláció júliusban csaknem 16 százalékra gyorsult.

A hitelminősítő közölte: azzal számol, hogy a kialakult helyzetben a török hazai össztermék (GDP) jövőre reálértéken 0,5 százalékkal csökken.

A cég hozzáteszi ugyanakkor, hogy ez mérsékelt visszaesést jelentene a korábbi török pénzügyi válságokhoz képest: 2001-ben a török gazdaság teljesítménye 6 százalékkal, 2009-ben 4,7 százalékkal zuhant.

A Standard & Poor's szerint ezúttal a versenyképesebbé vált török áruk és szolgáltatások külső kereslete 2009-től eltérően várhatóan viszonylag erőteljes marad.

Erősödő nyomás a devizaadósokra

A Moody's az eddigi "Ba2"-ről "Ba3"-ra rontotta a hosszú távú török besorolást, amelyre egyidejűleg további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást is adott.

A Moody's is kiemeli indoklásában, hogy a török líra az év eleje óta csaknem 40 százalékkal gyengült a dollárral szemben, a fogyasztói szintű éves infláció pedig az év elejéhez képest több mint 5 százalékpontos megugrással 15,85 százalékra - másfél évtizede nem mért ütemre - gyorsult a múlt hónapban.

A Moody's hangsúlyozza, hogy

a török állampapír-hozamok augusztus közepére 20 százalék fölé emelkedtek.

A török bankok még hozzáférnek ugyan a nemzetközi bankközi finanszírozási piachoz, a pénzügyi kondíciók feszesebbé válása és a török líra gyengülése azonban erősödő nyomást gyakorol a török devizaadósokra - áll a Moody's elemzésében.

A Fitch is leminősítette az országot

A múlt hónapban a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is leminősítette Törökországot, szintén azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a török makrogazdasági stabilitásra egyre nagyobb kockázatot jelent a folyómérleg-hiány növekedése, a romló külső globális finanszírozási környezet,

A Fitch az addigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BB"-re rontotta Törökország hosszú futamidejű devizaadósságának besorolását. A cég az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A Fitch "BB" besorolása két fokozattal, a Moody's "Ba3" minősítése három fokozattal, az S&P által ugyancsak pénteken megállapított "B plusz" négy fokozattal marad el a befektetési ajánlású osztályzati sáv alapszintjének tekintett "BBB mínusz" minősítéstől.