Több mint húszmilliós jegybanki büntetés egy befektetési alapkezelőnek

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
Az MNB jogszabálysértések miatt 20 millió forintra, eszközértékesítési hiányosságok miatt pedig további 4,5 millió forintra bírságolta az Access befektetési alapkezelőt.
Vágólapra másolva!

A jegybanki határozatok szerint a bírság összegét a szabálysértések súlya, kockázata és részben ismétlődő jellege határozta meg.

Az Access tevékenységét 2013. január 1-től kezdődően áttekintő ellenőrzés többek között a befektetési döntések meghozatalát, a kezelt befektetési alapok tranzakcióit, valamint a befektetési alapok kezelési szabályzatában foglaltak betartását kifogásolta. Egyes befektetési döntések ugyanis - mint írták - nem a jogszabály által elvárt, befektetők érdekeit védő gondossággal és körültekintéssel születtek, a tranzakciók némelyike pedig nem befektetési célt, hanem más alapok likviditását szolgálta.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) épülete Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A társaság nem dokumentálta továbbá az alapkezeléshez kapcsolódó befektetési döntéseket és a telefonon adott megbízásokat sem, az ajánlatbekérési dokumentációt pedig nem végezte megfelelően, hogy a megszűnéssel érintett alapok befektetési eszközeit - a befektetői érdekekre tekintettel - a lehető legmagasabb vételárat kínáló vevőnek értékesítse - írták. Hozzátették, hogy a befektetési jegyeket diszkont áron eladva megsértették az ügyfelek érdekeit és a jogszabályi előírásokat is.

Súlyosbító körülményként értékelték a szabályszegések súlyát, kockázatosságát és részben ismétlődő jellegét, enyhítő körülményként vették ugyanakkor figyelembe többek között az Access csekély piaci részesedését.