Így fűtenének egy várost az adatközpont hőjével

server datacenter computer network room interior data center networking rack hosting internet web framework farm workstation render pc tower cluster database business security technology mainframe equipment white processor ethernet storage servers industr
14238282 - modern interior of server room in datacenter design is my own and all text labels and numbers are fully abstract
Vágólapra másolva!
Adatközpontjának leadott hőjét fogja fűtési célból hasznosítani Norvégia épülő új zöld települése, Lyseparken – írja a Fast Company. A Bergen közelében zajló településfejlesztés középpontjában a fenntarthatóság és a megújuló energiák használata áll.
Vágólapra másolva!

Bár nem lesz teljesen karbonsemleges, mégis a fenntarthatóság egyik példavárosa lehet Lyseparken, mely egyben a világ első energiapozitív településeként épülhet meg Norvégiában. Ebben fontos szerep jut a hatalmas adatközpont termelte hőnek.

Lyseparken látványrajza Forrás: midtsiden.no/Lyseparken

Rengeteg energiába kerülnek

Az adatközpontok eddig jellemzően a települések szélein épültek, azon egyszerű oknál fogva, hogy rendkívül helyigényesek. Így a létesítmények felhúzása csak hatalmas, egybefüggő területeken valósulhatott meg.

Például egy nevadai adatközpont összesen 66 négyzetkilométernyi területen terpeszkedik, távol városi területektől.

Eközben energiafelhasználásuk óriási:

2016-ban 416 terrawatt órányi elektromosságot fogyasztottak, ami több, mint a teljes Egyesült Királyság energiafelhasználása abban az évben.

Az energia jelentős része a hűtésre, ventilálásra megy el, hiszen a berendezések rengeteg hőt bocsátanak ki.

Az új adatközpontok azonban már kisebbek, így lehetőség van arra, hogy azok a lakóövezetekhez közelebb épüljenek meg, és jelentős leadott hőenergiájuk is hasznosuljon.

Látványkép a fenntartható városról Forrás: midtsiden.no/Lyseparken

A városnak adja át a hőt

Lysepark adatközpontja erre a koncepcióra épül, a 600 ezer négyzetméter alapterületű beruházás a város új üzleti parkjában kap helyet.

A vízhűtésre és légkeringetésre épülő hűtési rendszer ugyan elkészül itt is, ám az adatközpont hőjét a város lakossági ellátásában használják majd.

Az elv lényege, hogy a hűtőrendszerben leadott folyadék hőjével pótolják azt a veszteséget, ami a kerület hőrendszerében keletkezik a háztartásokba való eljutás során. A folyadék pedig kering az adatközpontban, így lehűlés és felmelegedés körforgásával lehet azzal támogatni az otthonok hővel való ellátását.

Illusztráció Forrás: Origo

A közelben mintegy 3-5 ezer új otthon is épül, az ide költözők egy része az üzleti parkban dolgozik majd, illetve a közeli, akár biciklivel is kényelmesen elérhető városokban.

Az adatközpont energiaellátását napelemes megoldásokból nyeri majd. A tervek szerint idén az első fázisa megkezdi működését, és ha a megtermelt hőt hasznosító megoldás próbálja sikeres, 2021-ben végrehajtható a bővítése. A beruházás mögött állók azt remélik, a technológiát később más adatközpontoknál is hasznosíthatják majd a jövőben.