Nemet mondtak a kínai milliárdokra

kuala lumpur
Kuala Lumpur panorámája
Vágólapra másolva!
Több milliárd dollár értékű, kínai finanszírozású infrastruktúra-fejlesztési és energiagazdálkodási projekt törléséről határozott Malajzia, a beruházásokból fakadó súlyos adósságteher elkerülése érdekében - jelentette be Mahathir Mohamad miniszterelnök Pekingben kedden.
Vágólapra másolva!

A maláj kormány a 200 milliárd dollárból (56 ezer milliárd forint) megvalósítandó keleti parti vasútfejlesztési beruházás, továbbá két, összesen 2,3 milliárd dollár (645 milliárd forint) összértékű energiavezeték-fejlesztési projekt visszavonásáról döntött.

Mahathir Mohamad pekingi látogatása végén elmondta: Kuala Lumpur nem tudja vállalni a beruházások költségeit - számolt be az Astro Awani maláj rádió.

A miniszterelnök rámutatott:

Malajziának jelenleg nincs is szüksége ezekre a beruházásokra.

Hozzátette: ha szükségessé válnának, a projektek a jövőben újraindíthatóak, Malajzia azonban most az államadósság csökkentésére helyezi a hangsúlyt.

Kuala Lumpur panorámája Forrás: Flickr.com

A miniszterelnök Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel is megvitatta a projektek törlésének okait. Mahathir elmondása szerint némi kezdeti félreértés után végül a kínai fél is megértette és elfogadta a döntést.

- idézi a miniszterelnököt a Bernama maláj hírügynökség.

Malajziának jelentős kötbért kell fizetnie, amiért kihátrál a beruházásokból, továbbá azt is ki kell derítenie, hogy hova kerültek a már átutalt összegek - közölte Mahathir Mohamad, aki májusi megválasztása óta újraindította a nyomozást a volt miniszterelnök, Najib Razak ellen pénzmosási vádak miatt.

Li Ko-csianggal közösen tartott sajtótájékoztatóján a maláj miniszterelnök utalást tett Kína gazdasági térnyerésének veszélyeire: "Nem akarunk olyan helyzetet, amelyben egy újfajta gyarmatosítás zajlik csak mert a szegényebb országok képtelenek felvenni a versenyt a gazdagabbakkal a szabad kereskedelemben. Tisztességes kereskedelmet kell folytatni."

A Langkawi Sky Bridge Malajziában: a ország nemet mondott a kínai milliárdokra Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Thaiföldön, Sri Lankán és más országokban is fogalmaztak már meg kritikát Kína kereskedelmi infrastruktúra fejlesztésre irányuló "Egy övezet, egy út" kezdeményezésén belül megvalósuló projektek kapcsán.

A bírálatok szerint ezek a beruházások túlságosan pazarlóak és költségesek, túl kevés munkát adnak a helyi cégeknek, és teret adhatnak a sikkasztásnak vagy más visszaélésnek.


Malajzia megnőtt államadóssága mögött a Najib Razak által 2009-ben létrehozott 1MDB alap áll, amely több milliárd dolláros veszteséget halmozott fel az évek során. A malajziai pénzügyminisztérium kezében lévő alapot a gazdasági fejlődést hosszú távon előmozdító kezdeményezések finanszírozására hozták létre. Az 1MDB fő célpontjai a stratégiai fejlesztési projektek az energetika, az ingatlanpiac, a mezőgazdaság és a turizmus terén.