Ettől félt a Lidl és a Spar

Horizontal
A man leaves with his goods after shopping at a branch of Lidl supermarket in south London, on January 10, 2018. Traditional supermarket chains, such as Tesco, Sainsbury's and Morrisons, benefited by between 2% and 3% sales growth in value, but to a much lesser degree than German discount companies Aldi and Lidl (up 16.8 % each) who are taking a larger and larger share of the cake. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Vágólapra másolva!
Tovább nehezíti egy törvénymódosítás az áruházláncok hazai terjeszkedését: a 400 négyzetméter feletti üzletek esetében már olyan átalakításokhoz is szakhatósági jóváhagyás szükséges, amelyek egyébként nem lennének építésiengedély-kötelesek.
Vágólapra másolva!

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosításával új fejezetet nyitott a kormány a kereskedelem szabályozásában – olvasható a Világgazdaság elemzésében. Az augusztus 13-án kihirdetett kormányrendelet értelmében

a 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi ingatlanoknál már nem csupán az építés vagy az átalakítás, hanem minden nem építésiengedély-köteles változtatás, így például a felújítás is szakhatósági jóváhagyáshoz kötött lesz.

Ágazati szereplők szerint az engedélyezési eljárások körének bővítése egyrészt arra irányul, hogy ezután ne lehessen a rakteret eladótérré alakítani vagy profilváltással az addigitól teljesen eltérő kereskedelmi tevékenységet folytatni. A szabályozás azoknak az áruházláncoknak is megköti a kezét, amelyek az adott helyszínen egy másik bolthálózattól vennék át az üzemeltetést. Alighanem utóbbi lehet a leghangsúlyosabb pont, hiszen modernizációs programja részeként több lánc is vett át vetélytársától üzleteket, így például a Lidl vagy a Spar érdekeltségébe is került CBA-kirendeltség. A budapesti Andrássy úton szerdán épp egy olyan Spar-üzletet nyitnak meg, amely korábban CBA élelmiszerboltként üzemelt.

Forrás: AFP/Justin Tallis

Az úgynevezett plázastop rendelkezést 2011 decemberében 300 négyzetméternél nagyobb üzletekre hirdették meg, később 2015 januárjától 400 négyzetméteres határvonalig enyhítették.

Ha a mostani rendelkezés alapján az engedélyezési eljárások a folytatásban számottevően befolyásolnák a piaci versenyt, az több szereplőnél a kereskedelmi koncepció kényszerű váltását hozhatná. Mert míg egyes láncok franchise rendszert építettek fel vagy töltőállomás-hálózatot alakítottak ki, addig mások a meglévő áruházak felújításaira fordítottak több energiát.