Már csak minden huszadik brit dolgozik hagyományos munkaidőben

munkaidő, illusztráció
Vágólapra másolva!
A YouGov felmérése szerint már csak a munkavállalók hat százaléka dolgozik a hagyományos reggel kilenctől délután ötig tartó munkaidőben. A dolgozók fele rugalmas munkaidőben vagy tömörített munkaórákban dolgozik – állítja a vállalat.
Vágólapra másolva!

Anna Whitehouse egyike azoknak, akik a rugalmas munkaidő mellett állnak ki. Whitehouse elmondta a BBC-nek, hogy korábban kérte munkaadóját, hogy a megszokott munkaidőhöz képest 15 perccel módosítsák azt, mivel így alkalmazkodni tudna a gyermeke óvodai idejéhez.

Illusztráció Forrás: AFP/Sigrid Olsson

„Megtagadták, mivel úgy vélték, ezt a lehetőséget mások is kérnék" – nyilatkozta Whitehouse. Majd hozzátette, hogy emiatt döntött úgy, hogy újságíróként saját blogot indít a tapasztalatairól.

Whitehouse indította el a Flex Appeal névre keresztelt kezdeményezést, aminek célja

meggyőzni a cégeket arról, hogy merjenek kísérletezni a rugalmas munkaidővel,

valamint segítséget nyújt azoknak a munkavállalóknak, akik flexibilis beosztást szeretnének.

– tette hozzá Whitehouse.

Illsuztráció Forrás: AFP/Georg Wendt

A YouGov 4 ezer felnőtt bevonásával készült felmérését a McDonald's gyorsétterem-lánc kérte.

A tanulmány megállapította, hogy a legtöbben (37 százalék) reggel nyolc órakor kezdenék inkább a munkát, és délután négykor fejeznék be – a megkérdezettek ötöde pedig inkább reggel hét órakor kezdene.

Továbbá a rugalmas időbeosztás minden korosztály számra fontos volt, beleértve a szülőket vagy a diákokat.

Egy brit álláskereső cég személyzeti vezetője elmondta, hogy azok a vállalatok, amelyek rugalmas munkaidőt biztosítanak, jóval több jelentkezőt vonzanak, de hozzátette, hogy sokkal több ilyen cégre lenne szükség.

Az Egyesült Királyságban a munkavállalóknak 26 hét foglalkoztatás után joga van rugalmas munkabeosztást kérni. A kérelmet írásban kell beadni, megjelölve az okot. Ugyanakkor a munkaadó visszautasíthatja ezt a kérelmet, de ehhez nyomos indokokat kell felhoznia.