Egyre többen kapnak otthonteremtési kedvezményt

family home house key hand apartment mortgage residential maison kids lawn life lifestyle loan man modern new outdoors owner ownership people person portrait property purchase real estate group happiness happy housing insurance holding realtor realty rent
CSOK családiház építés
Vágólapra másolva!
A második negyedévben az előző negyedévinél és az egy évvel korábbinál is több családi otthonteremtési kedvezményt (csok) helyeztek ki a nagy kereskedelmi bankok, amelyek április-júniusban összesen hozzávetőleg 20 milliárd forint támogatást juttattak el az ügyfelekhez.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank a második negyedévben 3470 támogatási szerződést kötött 11,5 milliárd forint összegben, amelyből mintegy 3200 esetben már megtörtént a folyósítás is.

A második negyedév adatai hozzávetőleg 40 százalékkal haladják meg az előző negyedévit.

Az első hat hónapban 17,4 milliárd forint összegben folyósítottak támogatást, ami 13 százalékos bővülés a 2017 azonos időszakihoz képest.

A kép illusztráció Forrás: 123rf

A Takarék Csoport 1384 családdal kötött szerződést a második negyedévben közel 4 milliárd forint összegben, ami 261 családdal és csaknem 500 millióval több az első negyedévnél.

Az első fél évben 7,42 milliárd forint összegű csok-ra szerződött a csoport.

A K&H Banknál a második negyedévben több mint 630 darab csok-támogatást folyósítottak több mint 1,6 milliárd forint értékben. Ez a csok esetében 31 százalékos, a csok extra esetében pedig 24 százalékos emelkedést jelent volumenben az előző negyedévhez képest.

Az első fél évben 3 milliárd forint értékű csok-ot folyósított a társaság.

Az UniCredit Bank a második negyedévben több mint 370 ügyfelének közel 1,24 milliárd forint csok-ot folyósított, ez

24 százalékos emelkedést jelent

a folyósításban egy negyedév alatt.

A Budapest Banknál a második negyedévben több mint 200 ügyfél részesült csok-ban, összesen közel félmilliárd forint értékben, ami az első negyedévhez képest az ügyfélszámot tekintve 36 százalékos, a folyósított összeget tekintve 18 százalékos növekedés.

A Budapest Bank az első hat hónapban mintegy

800 millió forint összegben helyezett ki csok-támogatást.

Az MKB Bank a második negyedévben az első negyedévhez képest enyhe növekedést tapasztalt a csok-igénylők számában, a folyósított támogatási összeg pedig tapasztalatuk szerint csaknem 10 százalékkal bővült.

Az Erste Bank az első negyedévinél 20 százalékkal több, összesen 702 csok-ot folyósított a második negyedévben. A bank közölte, az előző év azonos időszakával összevetve nem volt jelentős a növekedés.

A Raiffeisen Bank pontos adatok megadása nélkül arról számolt be, hogy az igénylésben jelentős, nagyjából

50 százalékos az emelkedés a pénzintézetnél.

A CIB Bank szintén pontos adatok megadása nélkül közölte: továbbra is élénk az érdeklődés a csok iránt, amelyen belül a második félévben a használt lakás vásárlásához kapcsolódó igénylések darabszáma nőtt jelentősen.

A csok bevezetése óta

A Takarék Csoport a második legjelentősebb csok-kihelyező a kezdetektől számítva 15 ezer tételben közel 45 milliárd forint csok-kal. Az adatait megadó pénzintézetek közül a következő a K&H Bank összesen több mint 6300 darab, megközelítőleg 16 milliárd forint értékű csok-kal.

Ami a gyerekek számát illeti, a nagyobb kihelyezőknél a három- vagy többgyermekes (vagy gyermeket vállaló) családok vannak a legnagyobb arányban az igénylők között.

Az OTP-nél például a csok-on belül

a 10 millió forintos támogatást igénylő ügyfelek aránya 2018-ban 50 százalékra emelkedett

(a korábbi 40 százalékról).

A csok-hoz jutók között a Takarék Csoportnál is a legmagasabb arányban a három- vagy többgyermekes családok szerepelnek (44 százalék), a kétgyermekes családok aránya 42 százalék, míg az egygyermekeseké 14 százalék. A többi pénzintézetnél változó a helyzet, van olyan bank is, ahol az ügyfelek mindössze 10 százaléka kérte a legmagasabb összeget.

Továbbra is jellemző, hogy az igénylők darabszámot nézve a leggyakrabban használtlakás-vásárlására igényelik a csok-ot, a folyósítási összeg alapján a lakás- és házépítésre fordított összeg a nagyobb.

Az OTP ez alól kivétel, a banknál ugyanis az ügyfelek idén is

a legnagyobb arányban lakóház építéséhez vették igénybe a támogatást (a folyósítás 36 százaléka),

ezt követi a használtlakás- és az újlakás-vásárlási célhoz nyújtott támogatás (32 százalék és 31 százalék), míg a bővítési cél továbbra is minimális részarányt képviselt (1 százalék).

Az UniCredit arról számolt be, hogy a csok mellé felvett hitelekből jól látható az a tendencia, hogy az ügyfelek egyre gyakrabban döntenek a hosszabb kamatperiódusú vagy a futamidő végéig fix kamatozású hitelek mellett.

A banknál a második negyedév végére a 10 éves kamatperiódusú és a futamidő végéig fix kamatozású hitelek aránya az első negyedévi 30 százalék alatti szintről 50 százalékot megközelítő szintre ugrott.

A pénzintézetek egyöntetűen arról számoltak be, hogy a csok feltételeiben március közepétől bevezetett könnyítés hatására gördülékenyebbé vált az ügyintézés, ami növelte a támogatás iránti érdeklődést.