Jókora meglepetés születhet az olajexportáló országok rangsorában

2018.08.28. 09:23

Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor hamarosan változás állhat be a világ legnagyobb olajexportáló országainak sorrendjében. Szaúd-Arábia és Oroszország mögé ugyanis felzárkózhat Texas állam.

Az Egyesült Államok Energiainformációs Hivatalának bejelentése szerint április volt az első olyan hónap, amikor a Texas Gulf Coast hatalmas termináljaiból nagyobb mennyiségű nyersolajat indítottak útjára a külföldi felvevőpiacokra, mint amennyi a kikötőbe érkezett más olajexportáló országokból. Az Oilprice.com összegzése hozzáteszi, hogy a kivitel napi 15 ezer hordóval volt magasabb az importnál. A múlt hónapban tovább nőtt a különbség a texasi fekete arany javára, ugyanis az export már napi 470 ezer hordóval haladta meg a behozatalt.Összességében az Egyesült Államok olajkivitele is csúcsot döntött, hiszen májusban elérte a napi 2 millió hordót; ennek 70 százalékát Texas adta, ami szintén rekord. Az ezt megelőző egyéves időszakban ez az arányszám átlagban „mindössze" 50 százalék körül alakult.

Forrás: AFP/Yasser Al-Zayyat

A texasi nyersolajat elsősorban Kanadába, Olaszországba, Nagy-Britanniába szállítják. Illetve a kínaiak júniusban és júliusban még átlagosan egyaránt napi 300 ezer hordónyi mennyiséget vásároltak, ám augusztusban az USA és Kína között dúló kereskedelmi háború kiéleződése miatt teljesen leállt a távol-keleti országba irányuló kivitel.
Ennek ellenére a HSBC prognózisa szerint Texas rohamléptekkel halad afelé, hogy Szaúd-Arábia és Oroszország után a harmadik legnagyobb olajexportőrré váljon a világpiacon. A CNN idézi az előrejelzés azon megállapítását, amely szerint ez az olajban gazdag amerikai szövetségi állam jövőre csaknem napi 6 millió hordónyit pumpálhat a fekete aranyból a világpiacra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK