A balatoni ingatlanáraknál a csillagos ég a határ

alulnézet ellenfény építkezés ÉPÜLET épületfotó épülő ház félkész épület FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTECHNIKA FOTÓTÉMA lakópark NÉZET
Debrecen, 2017. január 23. A betonozó tölcsérrel egyszerre 1 köbméter friss betont emelnek az emeleti zsaluzatba a Dóczy Lakópark építésén. A debreceni Hunép Universal cégcsoport saját beruházásban és kivitelezéssel építi a lakóparkot, amiben 224 lakásos három tömbből álló épületegyüttes készül. Szakmai és pénzügyi előrejelzések szerint idén tovább folytatódik az építőipar termelésének, 2016 őszétől tapasztalható növekedése. Az várható, hogy az ágazatot a magánberuházások és a lakásépítés lendíti tovább. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Miközben a budapesti ingatlanpiacra már az árak stagnálása, vagy bizonyos szegmensekben legfeljebb szerény mértékű emelkedése jellemző, a Balatonon még felfelé mennek a négyzetméterárak. Továbbra is jelentős kereslet van a lakóingatlanok, nyaralók, használt, újszerű vagy akár új építésű apartmanok iránt.
Vágólapra másolva!

Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője elmondta, hogy az elmúlt néhány nyári hónapban 5-10 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak a Balaton déli partján. Ennek az lehet az oka, hogy az ottani ingatlanpiac mindig egy-két éves késéssel követi a budapestit, így most ért ide a nagy ingatlanpiaci hullám.

Óriási az érdeklődés

A kereslet tavasz óta folyamatosan nő, ez pedig húzza magával az árakat. Drágultak a használt lakások, a használt nyaralók, de az új építésűek is. Ez azt jelenti, hogy amíg tavasszal még 15 millió forintért lehetett kapni Siófok belvárosában panellakást,

addig most már 17 millió forintnál indulnak az árak.

Siófokon a partközeli, de kilátással nem rendelkező ingatlanoknál 550-650 ezres négyzetméterárakkal számolhatunk. Ha viszont a közvetlen vízparti, Balatonra néző, örökpanorámás lakásokat vizsgáljuk, akkor 900 ezer és 1,2 millió forint közötti négyzetméterárakkal találkozhatunk, de olykor még ennél magasabb, akár 1,5 milliós ajánlatokba is belefuthatunk.

Illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

A használt piacra egyébként most az jellemző, hogy aki tényleg el akarja adni a lakását, és megtalálja a megfelelő a piaci árat, az pillanatok alatt nyélbe tudja ütni a tranzakciót. Az árak pedig emiatt egyre csak emelkednek, miközben sok eladónak nem sürgős az értékesítés, így egy magasabb árat tartva gyakran kivárnak – derült ki az ingatlanközvetítő szavaiból.

Az új építésűek is nagyon mennek

Nem sokkal magasabbak az árak az új építésűeknél sem, ami viszont az új építésűeknél egyértelműen érezhető, az az, hogy az érdeklődők nagyon bizalmatlanok. Ezért inkább csak akkor élénkül meg az érdeklődés egy-egy új építésű projekt lakásai iránt, amint láthatóvá válik a szerkezet, és látszik, hogy zajlik a munka, megtekinthetővé válik az építkezés.

Nem is alaptalan ez a bizalmatlanság, hiszen nemcsak Budapesten lehet találkozni a vásárlók számára ijesztő történetekkel, hanem a Balatonnál is akadnak olyan projektek, melyeknél vagy el sem kezdődött, vagy menet közben megállt a munka.

Illusztráció Forrás: Origo

Ennek sok esetben az az oka, hogy időközben drágult a munkaerő, és az építőanyagok ára is emelkedett,

így kiderül a beruházók számára, hogy rendelkezésre álló összeg kevés, vagy legalábbis nem elég az elvárt nyereséghez. Az építkezésen dolgozó szakemberek pedig könnyen találnak most maguknak másik lehetőséget, így távoznak. Ezeknek a beruházásoknak a befejezése a szűk határidő miatt sok esetben már igencsak kérdőjeles – magyarázza Krausz Gábor.

Emelik az árakat

A vevők persze alaposan utánajárnak a beruházónak, és próbálnak biztosra menni. Így például a balatonszemesi Marina Sétány Penthouse esetében is azt tapasztalta az ingatlanközvetítő, hogy júniusban ugrott meg jelentős mértékben az addig kissé bizonytalan érdeklődés. Ekkor kezdődött ugyanis a szerkezet építése, az ügyfelek pedig – igaz, hogy még létrákon – de már meg tudták tekinteni, hogy milyen a kilátás az egyes emeletekről és az általuk kiszemelt leendő lakások helyszínéről.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a hatalmas érdeklődésnek és ezzel együtt a jó értékesítéseknek köszönhetően voltak olyan lakástípusok, melyeknél rövid időn belül többször is árat kellett emelni annak érdekében, hogy kihozzák a projektből a maximumot.

Az értékesítő úgy fogalmazott, hogy kifejezetten szeretnék, ha egy kicsit lassulna az eladás üteme,

mert a beruházó arra számít, hogy jövő tavasszal, nyár elején az új építésű lakásokra vonatkozó kedvezményes áfa időszakának vége felé közeledve még jobban megugrik a kereslet. Ráadásul addigra az épület kész lesz, így teljesen kockázatmentessé válik a vásárlás a vevők számára. Nem mintha egyébként bármiféle kétely merült volna fel ezen projekt befejezésével kapcsolatban, hiszen itt egy kézben van a tervezés és a kivitelezés.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Azt is megjegyezte, hogy a tapasztalatok alapján látszik, hogy a vevők számára majdnem mindegy, hogy 28 vagy 31 millióért kínálják az ingatlanokat, ha azok jó minőségűek. A nagyobb penthouse-oknál ilyen áremelkedés nem realizálható, mivel a 90-100 milliós árkategóriában azért kisebb a kereslet, de egy 60 milliós ingatlan sem adható el 72 millió forintért.

Meddig emelkednek még az árak?

A használtaknál ugyan nem nagyon lehet megjósolni az árnövekedés végét, de az új lakások piacán biztosan emelkednek az árak a jövő év végéig, tehát amikor véget ér a kedvezményes áfa időszaka.

Ez azt jelenti, hogy mintegy 10-20 százalékkal magasabb árakra számíthatunk a jövő év nyarára, de a drágulás eltérő mértékben jelentkezik a különböző árkategóriákban.

A legnagyobb növekedésre az olcsóbb 20-30 milliós ingatlanoknál lehet számítani, vagyis egy 28-29 millió forintos lakás ára akár 32-33 millió forintig is felkapaszkodhat, ami 20-25 százalékos drágulást jelent. Ugyanakkor egy most 60 millióba kerülő ingatlan esetében nem nagyon lehet 65 milliónál magasabb árra számítani, így itt inkább csak egy 10-15 százalékos áremelkedés valószínű.