Itt az ideje magyar részvényeket venni?

tőzsde bróker emelkedés befektetés részvény
Vágólapra másolva!
Miközben a világ a két gazdasági óriáshatalom, Amerika és Kína csatározására figyel, a feltörekvő részvénypiacok komoly visszaeséstől szenvednek. Ez azonban valószínűleg nem tart örökké. Lehet, hogy itt az ideje feltörekvő piaci és azon belül magyar részvényeket vásárolni?
Vágólapra másolva!

Bár a gazdasági kilátások javulása egyelőre még várat magára, a jelenleg beárazott pesszimista hangulathoz képest már egy apró pozitív elmozdulás is felfelé húzhatja a feltörekvő részvénypiacokat. A K&H Alapkezelő e témával foglalkozó elemzése rámutat arra, hogy

a kereskedelmi háború kiszélesedése miatti piaci félelem a feltörekvő országok kilátásait erőteljesen beárnyékolja, ami a részvényárfolyamokon is mély nyomott hagyott: a januári csúcshoz képest már 20 százalékot esett az MSCI feltörekvő piaci index, jelentősen alulteljesítve a fejlett piaci indexet.

A tavalyi év kiemelkedő teljesítménye után ezzel teljesen lekerült a vonzó befektetési célpontok listájáról a feltörekvő részvénypiac.

Forrás: 123rf.com

Mikor érhet véget a feltörekvők vesszőfutása?

Az elmúlt hetek világ- és gazdaságpolitikai hangulatváltozásainak eddig a feltörekvő országok - Mexikó, Oroszország, Kína, Irán és legutóbb Törökország - itták meg leginkább a levét, amihez még hozzájárultak az olyan egyedi sztorik, mint amiket Törökországban, Venezuelában vagy Argentínában láttunk. Mindez a szokásosnál is óvatosabbá tette a befektetőket.

A piacok múltbeli viselkedését vizsgálva azonban bízhatunk abban, hogy a feltörekvő piacok gyengélkedése már nem tart sokáig,

hiszen az amerikai és feltörekvő piacok 3 hónapra visszatekintő hozamkülönbsége jelenleg már extrém szint közelében tartózkodik: 10 százaléknál nagyobb alulteljesítés ugyanis nem jellemző.

– hangsúlyozza Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. Bár ezekre egyelőre nem utal jel, azt is látni kell, hogy a befektetők a feltörekvő részvényeszközök eladására játszanak, tehát már szinte mindenki alulsúlyozza őket. Így akár már a pesszimista forgatókönyveknél csupán kissé kedvezőbb hírek is pozíciózárásokhoz és a fejlett piachoz felzárkózó feltörekvő piaci tőzsdemutatókhoz vezethet.

Forrás: 123rf.com

Az Origo befektetési rovatának napokban megjelent elemzése a CNBC alapján szintén kiemeli, hogy

az elmúlt négy hónapban a befektetők rendesen nekimentek a feltörekvő piacoknak.

Visszatérhetnek a kockázatkedvelő befektetők

Ahogy ugyanis az amerikai dollár erősödött, az USA jegybankjának szerepét betöltő Fed pedig folyamatosan kamatokat emel, a hozaméhes befektetők elkezdtek átpártolni a biztonságosabb, de a korábbiaknál már erősebb hozammal kecsegtető eszközökhöz. Ennek következtében beindult a tőkekivonási hullám a sokkal kockázatosabbnak tartott feltörekvő piacokról, ami széles körben nyomta le a térséget.

Az investor.hu szerint most úgy tűnik, hogy a legrosszabb már mögöttünk van.

Az aktuális trendekkel szemben fogadó befektetők elkezdtek úgy érvelni, hogy kedvező vételi lehetőséget kínál a térség. Lehet, hogy elértük a feltörekvők elleni kereskedés csúcspontját.

A dollár ugyanis nagyon erős, a kamatok pedig emelkednek, de mindez mára lényegében beárazódott a feltörekvő piaci eszközökbe. Az Origo heti pénzpiaci összefoglalójában a Takarékbank stratégái az elmúlt hetekben szintén rendre kiemelték, hogy a magyar részvények 20-30 százalékkal alulértékeltek fejlett piaci társaikhoz képest.