Megdöbbentő adatok, a közösségi oldalak bekebelezték az egész világot

2018.08.31. 10:06

A közösségi oldalaknak rendkívüli vonzereje van. A legnagyobb ilyen oldalt, a Facebookot már több mint 2 milliárdnyian nyitják meg havonta, ami azt jelenti, hogy az internetes populáció több mint fele aktív felhasználó.Egyébként már hat olyan oldal is van, ami havonta 1 milliárd aktív felhasználóval büszkélkedhet.

Az internet terjedése még mindig nem ért véget, ugyanis van a világ népességének még egy jelentős része, amely soha nem használta azt.

Idén januárban fordult először elő, hogy az internetet használók globális száma átlépte a 4 milliárdos határt, a Statista adatai alapján jelenleg 4 milliárd 119 millióan szörföznek a neten havi szinten.

Ez azt jelenti, hogy a Föld lakosságának 54 százaléka van online.

A növekedésben tehát van még potenciál, melyet leginkább az elérhető árú okostelefonok terjedése hajt.

Milliárdok lógnak az okostelefonok képernyőjénForrás: APA-PictureDesk/HELMUT FOHRINGER / APA / picturedesk.com/Helmut Fohringer

Emellett megfigyelhető egy demográfiai átalakulás is, hiszen egyre több az úgynevezett digitális bennszülött, azaz olyan ember, aki már a digitális korszakban született. Ezt a határt jellemzően 1996-ban húzza meg szakirodalom. Nekik már teljesen természetes az internet és a közösségi média világa.

A Föld lakóinak egyharmadának van okostelefonja.

De hányan használnak egy-egy közösségi oldalt?

Nem meglepő, de korunk legnépszerűbb közösségi oldala a Facebook. Azonban az döbbenetes, hogy a cégnek 2,2 milliárd havi aktív felhasználója, vagyis

az internet népességének több mint fele fent van az oldalon.

Ráadásul az oldal égisze alatt van két, az egymilliárdos felhasználószámot elérő chatprogram (Messenger és WhatsApp) is, és sikerült bekebelezni az Instagramot is.

Ezek az oldalak teljesen felforgatták az internetes felhasználási és kommunikációs szokásokat, és ennek eredményekéntmár hat olyan közösségi oldal is van, amelynek havi felhasználói száma eléri az 1 milliárd embert.

A Visual Capitalist gyűjtése szerint az alábbi húsz oldal rendelkezik a legtöbb felhasználóval.

A 20 legnagyobb közösségi oldalForrás: Origo, Visual Capitalist

Természetesen az oldalak felhasználói között jelentős az átfedés, összesen 3,356 milliárd főre teszik azt a mennyiséget, amely legalább egy ilyen oldalt használt már.

A legnépszerűbb négy oldal amerikai tulajdonban van, azonban az első 10-be már befért öt kínai website is.