Skócia elsőként tette ingyenessé ezeket a termékeket

2018.08.29. 20:44

A világ számos országában okoz még most is problémát a higiéniai termékek hiánya. Az UNESCO felmérése szerint minden tízedik lány kimarad az iskolából Afrikában, mivel nem jut hozzá ezekhez a termékekhez. Ráadásul egy kutatás szerint a skót lányok 45 százaléka nem képes megfizetni ezeket a dolgokat, és ezért alternatív, olykor veszélyes módszereket választanak.

A skót kormány 5,2 millió fontot (1,8 milliárd forint) különített el annak érdekében, hogy minden iskolában és egyetemen ingyenesen lehessen hozzáférni az egészségügyi termékekhez – ezzel Skócia vált az első országgá, amely ezt ingyenessé tette.

Egy olyan gazdag országban, mint Skócia, elfogadhatatlan, hogy bárki anyagi gondjai miatt ne juthasson hozzá alapvető egészségügyi termékekhez" – nyilatkozta Aileen Campbell kabinettitkár, korábbi népegészségügyi miniszter .

IllusztrációForrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Jacabel

Alison Evison a Convention of Scottish Local Authorities (COSLA) elnöke úgy véli, ez a program csökkenteni fogja a megbélyegzést, valamint nyitottabb párbeszédre sarkallja a társadalmat.

Susannah Lane, a skóciai egyetemek közügyekért felelős vezetője egyetértett abban, hogy ez a megbélyegzés túlzott érzelmi és gazdasági terhet ró a skóciai hallgatókra, és elfogadhatatlannak tartja, hogy ezért valaki kimaradjon az oktatásból. A menstruáció az élet része, és nem lehet a kirekesztés eszköze – fejtette ki Lane.

New Yorkban már 2016 óta ingyenesen lehet hozzájutni higiéniás termékekhez az iskolákban, menedékházakban valamint a börtönökben, és idén hét tagállam is javasolta, hogy töröljék el a higiéniás termékekre kivetett adót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK