Így lopnak ki milliárdokat az összeomló Venezuelából

2018.08.31. 08:02

Matthius Krull svájci bankár bűnösnek vallotta magát a bíróságon, miután kiderült, hogy a venezuelai nemzeti olajvállalattól csalások és vesztegetések által befolyt pénzt segített tisztára mosni az ország gazdasági összeomlása után.

Matthius Krull bevallotta, hogy segédkezett a venezuelai nemzeti olajvállalattól (Petróleos de Venezuela, PDVSA) vesztegetésekkel és csalásokkal kisajtolt 1,2 milliárd dollár tisztára mosásában. A csalássorozat még 2014 decemberében kezdődött, amikor összesen 600 millió dollárt sikkasztottak el a PDVSA-ből, amely az olajkitermelés miatt az ország legjelentősebb bevételi forrása.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a csalással okozott kár már 2015-ben elérte a 1,2 milliárd dollárt. Krull legalább négy magánbefektetőnek segített a pénzmosásban. Ő maga 2016-ban csatlakozott a csoporthoz, a pénzt pedig úgy próbálták meg tisztára mosni, hogy ingatlanokat vásároltak Miamiban.

Tüntetés Nicolas Madure kormánya ellen VenezuelábanForrás: AFP/Federico Parra

Krull elmondása szerint egy kifinomult hálózatot működtettek, a pénzmosásban pedig brókercégek, menedzserek, bankok és ingatlanbefektetési cégek is részt vettek az Egyesült Államokban és más országokban is.

A Miami Herald szerint Maduro venezuelai elnök és három mostohafia is tagjai voltak a hálózatnak.

A lopások 2014-ben kezdődtek, akkor, amikor az ország gazdasága már a válság komoly jeleit mutatta. Az olajárak zuhanását követően pedig egyre többen próbálták meg a lehető legtöbb pénzt kivinni az országból, még mielőtt bekövetkezik a csőd.

Maduro a héten 3000 százalékkal emelte a minimálbért, mivel az ország hivatalos fizetőeszköze a hiperinfláció miatt gyakorlatilag teljesen értéktelenné vált. Az idén már félmillió venezuelai hagyta el a dél-amerikai országot, és az emberek átlag 90 százaléka 11 kilót fogyott az elmúlt évek élelmiszerhiányának következtében.